avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1018 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... contestatie proces-verbal de contraventie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

contestatie proces-verbal de contraventie

Buna seara,
Am si eu nevoie de o parare juridica cu privire la urmatoarea situatie:
In data de 20.11.2009 a fost intocmit un proces-verbal de contraventie impotriva a doua persoane fizice in care se mentioneaza faptul ca trebuie sa plateasca o amenda contraventionala ca urmare a savarsitii faptei incadrate la vremea aceea art. 2 alin 29, in prezent art 2 alin 26 din Legea 61/1991- "tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00 si 13,00-14,00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora". Mentionez faptul ca "muzica" asa cum au denumit-o domnii agenti de Politie era pusa de catre societatea care isi desfasura activitatea in spatiul respectiv, acesta fiind un bar. Mentionez faptul ca cele doua persoane care au fost amendate erau angajatele societatii mai sus mentionate. Putem spune ca acestia au fost sanctionati cu amenda contraventionala ca urmare a savarsirii unei fapte pe care in realitatea acestia nu au savarsit-o. Cei 2 angajati au fost prezenti la momentul intocmirii respectivului proces-verbal insa au refuzat sa il semneze tocmai pentru ca faptele descrise in cuprinsul acestuia nu erau adevarate, nu ei au savarsit contraventia. La acel moment a existat un martor care a fost mentionat si in cuprinsul procesului verbal.
In data de 20.11.2009 agentii care au intocmit procesul-verbal s-au deplasat la domiciliul unuia dintre cei doi angajati sanctionati pentru a i-l inmana, insa acesta a refuzat sa primeasca comunicarea procesului-verbal din acelasi motiv mai sus mentionat, si anume pt ca nu a savarsit fapta care i se imputa. Agentii de politie au afisat pe usa celui presupus vinovat respectivul proces-verbal si dovada de comunicare a acestuia.
Din ceea ce am citit referitor la acest tip de spete am gasit Decizia nr. 10/2013 privind judecarea recursului in interesul legii ce formeaza obiectul Dosarului nr. 7/2013 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin care s-a decis faptul ca potrivit art. 27 teza I din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, – “Comunicarea procesului-verbal si a instiintarii de plata se face prin posta, cu aviz de primire, sau prin afisare la domiciliul sau la sediul contravenientului”. Referitor la acest articol de lege, ICCJ a decis faptul ca comunicarea prin afisare este subsidiara comunicarii prin posta, cu aviz de primire.
De asemenea, art 31 din OG nr. 2 /2001 mentioneaza faptul ca "impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii se poate face plangere in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii acestuia".
Potrivit dispozitiilor art. 14 alin. 1 din O.G. 2/2001 executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii. Se poate spune ca, potrivit Deciziei ICCJ, respectivul proces-verbal nu a fost comunicat in termenul de o luna de la data aplicarii sanctiunii pentru ca trebuia comunicat prin posta.
Asa cum rezulta din cele mai sus mentionate, fapta s-a prescris.
Ceea ce vreau eu sa stiu este daca pot face o contestatie impotriva acestui proces-verbal de contraventie prin care sa solicit instantei sa constatate ca intervenita prescriptia executarii sanctiunii contraventionale aplicate.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Universul_tau , utilizator 19:46, 7 Februarie 2016
~ Conținut șters la cerere ~
Mai am o intrebare...pot solicita in acest moment instantei sa constate nulitatea respectivului proces-verbal, desi fapta s-a prescris?
Si...care este termenul de prescriptie care se aplica in acest caz?
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rovinieta-contestatie rona_d rona_d Buna ziua! In ce masura pot cere anularea unei amenzi pentru lipsa rovinieta din 2013, daca abia am aflat de ea, primind prin posta o somatie si un titlu ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva procesului-verbal de contraventie ikasve ikasve Buna ziua, Am depus o plangere impotriva unui proces verbal de contraventie la judecatorie impreuna cu copii dupa documentele ce-mi sustin cauza, cu ... (vezi toată discuția)
Amenda parcare ragaliemariana ragaliemariana Desi am dat actele, am refuzat sa semnez procesul verbal de amenda pentru parcare, ca nu-l consideram just. Apoi peste 3 luni m-am trezit cu amenda la ... (vezi toată discuția)