avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Prima abatere Furt calificat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Prima abatere Furt calificat

Buna ! Recent am facut o mare prostie.Ma aflam in cluj si am plecat spre polus cu gandul de a intra in Decathlon unde m-am indreptat direct spre rafturi am ales cateva produse de la haine pana la papuci in valoare totala de 470 de lei.Am mers in cabina de proba , am rupt etichetele si le-am bagat in geanta ...dupa care am incercat sa ies pe portile de securitate , dar nu am reusit caci a inceput sa sune alarma.Agentul de securitate m-a intors si a spus sa vedem ce a sunat.Am recunoscut ca am sustras produse din magazin , mi-a cerut buletinul si m-a dus intr-o camera dupa care a chemat politia.Politistii mi-au luat declaratie dupa care m-au dus la sectia de politie unde mi-au luat amprente si o sa imi vina citatie la domiciliul actual.Ce o sa se intample mai departe? Sunt speriata , mai ales ca sunt si studenta si e prima data cand fur..am recunoscut greseala.Bunurile furate au fost recuperate de catre angajatii magazinului.
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2016
DenisaBaias, utilizator
Cel mai recent răspuns: 2l0w4this , utilizator 16:16, 15 Iulie 2016
Buna ziua,
Va sfatuiesc sa va angajati un avocat care sa va insoteasca la declaratii si care va va si consilia.
Nu o sa ajungeți după gratii.


În acest moment ar fi bine sa va gândiți sa aveți avocat deoarece legea se va modifica și ar fi bine sa se urgenteze urmărirea penala de către avocat ca sa nu riscați deloc.
Altfel poate exista și riscul sa ajungeți în fata la judecător.
La art. 228, art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c), impăcarea înlătură răspunderea penală.



Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.


Impacare a trebuie sa fie personala, totala, expresa, acest subiect fiind transat in mod clar prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 27/2006 in sensul ca ”Incetarea procesului penal in cazul infractiunilor pentru care impacarea partilor inlatura raspunderea penala poate fi dispusa de instanta numai atunci cand aceasta constata nemijlocit acordul de vointa al inculpatului si al persoanei vatamate de a se impaca total, neconditionat si definitiv, exprimat in sedinta de judecata de aceste parti, personal sau prin persoane cu mandat special, ori prin inscrisuri autentice” .


Impăcarea este incidenta până la citirea actului de sesizare a instanţei.

Art. 82. - Persoana împotriva căreia s-a pus în mişcare acţiunea penală devine parte în procesul penal şi se numeşte inculpat.
Art. 77. - Persoana cu privire la care, din datele şi probele existente în cauză, rezultă bănuiala rezonabilă că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală se numeşte suspect.

Împăcarea

Art. 159. - (1) Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.

(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.

(3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.

(4) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.

(5) În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convenţional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. Împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârşit infracţiunea şi persoana vătămată nu produce efecte faţă de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiaşi fapte.

(6) În cazul în care infracţiunea este săvârşită de reprezentantul persoanei juridice vătămate, dispoziţiile art. 158 alin. (4) se aplică în mod corespunzător.


Succes.
Multumesc...dar eu nu imi permit un avocat ,pentru ca nu vreau sa ii implic pe parintii mei in asta.Asadar impacarea nu se poate face doar in prezenta unui avocat?
o poti face la mediator (inainte de judecata sau in cursul judecatii) sau direct la organul de cercetare penala asta inainte ca sa fii trimisa tu in judecata, acum depinde cine va reprezenta interesele firmei de unde ai sustras produsele si daca va dori impacarea.

Alte discuții în legătură

Furt din mall...pedeapsa? floreastefan floreastefan Buna ziua! ziua trecuta am facut o greseala, in sensul ca am incercat sa sustrag din incinta unui magazin din mall 2 articole vestimentare in valoare de 389 ... (vezi toată discuția)
Infractiune de furt calificat, dosar penal ContSters419170 ContSters419170 Buna ziua . Asa o problema ft mare ...pe 2 decembrie 2016 am facut o prostie care am sa o regret toata viata#-o ....am furat din mall o pereche de blugi in ... (vezi toată discuția)