Furt calificat: am făcut prostia să fur dintr-un magazin o pereche de adidași de 320 lei și am fost prins, dus la politie și amprentat. Dacă mă duc să îmi cer iertare și mă împac cu managerul magazinului se va mai întâmpla ceva?
Buna ziua, nu stiu daca ma adresez cum trebuie pe aceasta rubrica deci imi cer scuze. Am o problema, am facut prostia sa fur dintr-un magazin de haine (Zara) o pereche de adidasi de 320 lei si am fost prins. Am fost dus la politie si amprentat. Mi s-a spus ca este vorba de furt calificat, tin sa precizez ca sunt la prima abatere, nu am avut niciodata probleme cu politia. Cat de grav este? (Imi este foarte frica). Daca ma duc sa imi cer iertare si ma impac cu managerul magazinului se va mai intampla ceva? Multumesc.
În cazul infracțiunii de furt calificat descrisă în varianta faptică de către dumneavoastră este posibilă împăcarea. Dar pentru ca împăcarea să producă efecte în dosarul penal trebuie fie să o încheiați la un notar public, prin înscris autentic, pe care să îl depuneți la dosar, fie să mergeți cu reprezentantul ZARA România (nu cu managerul magazinului) în fața organelor de urmărire penală și să declarați faptul că vă împăcați. O posibilă împăcare ar stinge atât latura penală, cât și latura civilă a cauzei.
(1) Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.
(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.
(3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.
(4) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.
(5) În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convenţional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. Împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârşit infracţiunea şi persoana vătămată nu produce efecte faţă de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiaşi fapte.
(6) În cazul în care infracţiunea este săvârşită de reprezentantul persoanei juridice vătămate, dispoziţiile art. 158 alin. (4) se aplică în mod corespunzător.