Buna ziua . Asa o problema ft mare ...pe 2 decembrie 2016 am facut o prostie care am sa o regret toata viata#-o ....am furat din mall o pereche de blugi in valoare de 90 lei ,deci am fost prins de paza si am urmat in vestiar ca sa-i dezbrac ...prin urmare ,el a chemat directorul magazinului care ulterior a spus ca cheme politia (insa eu am incercat sa ma inteleg cu ei fara politie dar fara rezultat)...a venit politia (doi domni) mi-au facut process verbal si dupa aia am fost dus la inspectorat (acolo am fost amprentat si fotografiat ) dupa care am mai fost interogat intr-o camera de catre un alt agent de politie (undeva sus in incinta inspectoratului ,nustiu) domnul a fost indulgent si mia zis ca nu merit dosar plu asa prostie care am comis ....apoi peste ceva timp am asteptat sa-mi explice ce urmari vor fi ....insa am venit un agent de politie si mia zis ca toate astea o sa se prelungeasca pina in primavera sau chiar vara si ca trebuie sa astept sunetul lui (lui)......Fiind nedumerit de ceia ce sa intimplat am fost personal la inspectorat la ora ,,sedinta cu publicul'' unde am intrebat ce va fi cu mine si daca poate acordul de mediere sa-mi suspendeze dosarul penal ...Si mi-a spus ca nu are rost fiindca eu nu am de achitat valoarea prejudiciului pentru ca blugii au ramas la persoana vatamata ( in posesia directorului a magazin. )...si a mai zis ca cazierul va fi curat ....dar totusi sunt foarte ingrijorat in privinta aceasta ...apelind la faptul ca mi-a spus sa astept sunet de la ei ,asadar inseamna ca sunt sub urmarire penala...apropo sunt din R.Moldova si fc studii universitare
domnul agent de politie mia spus ca nu are rost sa fac acordul de mediere pentru ca nu exista
prejudiciul material (blugii au ramas in magazin i-am lasat acolo) ....spuneti va rog care ar fi cea mai buna solutie pentru a rezolva situatia data....? ....si daca sunt pus sub urmarire penala ?...ce pericol prevede urmarirea penala
La art. 228, art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c), impăcarea înlătură răspunderea penală.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Impacare a trebuie sa fie personala, totala, expresa, acest subiect fiind transat in mod clar prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 27/2006 in sensul ca ”Incetarea procesului penal in cazul infractiunilor pentru care impacarea partilor inlatura raspunderea penala poate fi dispusa de instanta numai atunci cand aceasta constata nemijlocit acordul de vointa al inculpatului si al persoanei vatamate de a se impaca total, neconditionat si definitiv, exprimat in sedinta de judecata de aceste parti, personal sau prin persoane cu mandat special, ori prin inscrisuri autentice” .
Impăcarea este incidenta până la citirea actului de sesizare a instanţei.
Art. 82. - Persoana împotriva căreia s-a pus în mişcare acţiunea penală devine parte în procesul penal şi se numeşte inculpat.
Art. 77. - Persoana cu privire la care, din datele şi probele existente în cauză, rezultă bănuiala rezonabilă că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală se numeşte suspect.
Împăcarea
Art. 159. - (1) Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.
(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.
(3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.
(4) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.
(5) În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convenţional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. Împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârşit infracţiunea şi persoana vătămată nu produce efecte faţă de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiaşi fapte.
(6) În cazul în care infracţiunea este săvârşită de reprezentantul persoanei juridice vătămate, dispoziţiile art. 158 alin. (4) se aplică în mod corespunzător.
chiar daca nu exista prejudiciu, sau daca prejudiciul produs este mic sau chiar deja achitat, dvs aveti dosar penal pentru furt. Faptul ca blugii au ramas acolo nu sterge fapta de furt care a luat deja forma unui dosar penal. Ce se intampla cu acel dosar penal nu puteti sti pana nu primiti un rezultat. Dar, asa cum si dl avocat va indica mai sus, ca sa nu stati in suspans si ca sa nu aveti surprize neplacute, cea mai sigura cale e medierea sau impacarea cu persoana vatamata, repet, chiar daca blugii sunt inapoi la ea. Dvs aveti calitatea de faptuitor si societatea care detine magazinul are calitatea de persoana vatamata indiferent de prejudiciu sau valoarea acestuia.