avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Infractiune de furt calificat, dosar penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Infractiune de furt calificat, dosar penal

Buna ziua . Asa o problema ft mare ...pe 2 decembrie 2016 am facut o prostie care am sa o regret toata viata#-o ....am furat din mall o pereche de blugi in valoare de 90 lei ,deci am fost prins de paza si am urmat in vestiar ca sa-i dezbrac ...prin urmare ,el a chemat directorul magazinului care ulterior a spus ca cheme politia (insa eu am incercat sa ma inteleg cu ei fara politie dar fara rezultat)...a venit politia (doi domni) mi-au facut process verbal si dupa aia am fost dus la inspectorat (acolo am fost amprentat si fotografiat ) dupa care am mai fost interogat intr-o camera de catre un alt agent de politie (undeva sus in incinta inspectoratului ,nustiu) domnul a fost indulgent si mia zis ca nu merit dosar plu asa prostie care am comis ....apoi peste ceva timp am asteptat sa-mi explice ce urmari vor fi ....insa am venit un agent de politie si mia zis ca toate astea o sa se prelungeasca pina in primavera sau chiar vara si ca trebuie sa astept sunetul lui (lui)......Fiind nedumerit de ceia ce sa intimplat am fost personal la inspectorat la ora ,,sedinta cu publicul'' unde am intrebat ce va fi cu mine si daca poate acordul de mediere sa-mi suspendeze dosarul penal ...Si mi-a spus ca nu are rost fiindca eu nu am de achitat valoarea prejudiciului pentru ca blugii au ramas la persoana vatamata ( in posesia directorului a magazin. )...si a mai zis ca cazierul va fi curat ....dar totusi sunt foarte ingrijorat in privinta aceasta ...apelind la faptul ca mi-a spus sa astept sunet de la ei ,asadar inseamna ca sunt sub urmarire penala...apropo sunt din R.Moldova si fc studii universitare
La art. 228, art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c), impăcarea înlătură răspunderea penală.



Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.


Impacare a trebuie sa fie personala, totala, expresa, acest subiect fiind transat in mod clar prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 27/2006 in sensul ca ”Incetarea procesului penal in cazul infractiunilor pentru care impacarea partilor inlatura raspunderea penala poate fi dispusa de instanta numai atunci cand aceasta constata nemijlocit acordul de vointa al inculpatului si al persoanei vatamate de a se impaca total, neconditionat si definitiv, exprimat in sedinta de judecata de aceste parti, personal sau prin persoane cu mandat special, ori prin inscrisuri autentice” .


Impăcarea este incidenta până la citirea actului de sesizare a instanţei.

Art. 82. - Persoana împotriva căreia s-a pus în mişcare acţiunea penală devine parte în procesul penal şi se numeşte inculpat.
Art. 77. - Persoana cu privire la care, din datele şi probele existente în cauză, rezultă bănuiala rezonabilă că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală se numeşte suspect.

Împăcarea

Art. 159. - (1) Împăcarea poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.

(2) Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.

(3) Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.

(4) Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.

(5) În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convenţional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. Împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârşit infracţiunea şi persoana vătămată nu produce efecte faţă de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiaşi fapte.

(6) În cazul în care infracţiunea este săvârşită de reprezentantul persoanei juridice vătămate, dispoziţiile art. 158 alin. (4) se aplică în mod corespunzător.


Succes.
Problema Juridica: Buna ziua! Am o intrebare:am lucrat la o firma de coletarie si transport persoane din 10 octombrie 2016 pana pe 25 martie 2018. Aici alimentam cu un card de Mol inscriptionat cu nr masinii, iar masina se afla tot timpul in posesia mea. La sfarsitul lunii aprilie 2017 am inceput sa iau motorina pana pe 25 martie 2018. ( moment in care si- au dat seama) PRoblema e ca eu am luat de 22 tone in valoare de maxim 25000euro, iar patronul mi-a spus ca am luat de 30 tone mai exact 35000 euro. El mi a pus cel mai mic consum la masina de 11% ceea ce este imposibil, masina consumand mai mult. El spune ca am facut pe zi 70 km ceea ce e imposibil, eu facand pe zi intre 150 si 300 km. Cum pot dovedi consumul si km pe care iam facut? In cazul in care ma da in judecata ce se poate intampla? Pot face inchisoare? Eu doresc sa achit suma de bani integral, cea corecta.
Daca vor depune plange penala impotriva dvs, se vor face cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de delapidare. Asigurati-va apararea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Efecte retragere plangere penala alin.zaharia alin.zaharia Buna ziua! Va rog daca se poate, as avea nevoie de o clarificare in ceea ce priveste un proces penal in care sunt parte vatamata. Astazi se va citi actul de ... (vezi toată discuția)
Cum se poate retrage plângere penală pentru înşelăciune? citizenlaw citizenlaw Bună ziua! În 2014 am fost victimul unei înşelăciune şi am depus plângere penală. Acum câteva zile am primit un citat că trebuie să mă prezint ... (vezi toată discuția)
Acord mediere in caz de furt pauldorin87 pauldorin87 In ce conditii pot face un acord de mediere,pt un dosar furt ajuns in instanta?.ma intereseaza daca cu aceasta mediere trebuie sa fie de acord si partea ... (vezi toată discuția)