Plafonul maximal pe care il poate atinge pensia de intretinere este de 25 % , raportat la salariul minim pe economia nationala , avand in vedere situatia in care debitorul obligatiei legale de intretinere nu realizeaza niciun venit, dintr-o activitate lucrativa.
Totusi,unele instante de judecata, retinand faptul ca sunt des schimbate imprejurarile in care obligatia de intretinere este datorata, stabilesc pensia de intretinere in raport de venitul net obtinut, si , in situatia in care persoana indatorata nu realizeaza niciun venit, pensia va fi raportata la salariul minim pe economia nationala.
In acest mod sunt evitate eventualele actiuni promovate, avand acelasi obiect , in acord cu interesul superior al copilului.
Hotararea judecatoreasca pronuntata este executorie de drept.
Astfel , in caz ca obligatia legala de intretinere este nesocotita, puteti apela la un executor judecatoresc.
Totodata, conduita culpabila a debitorului obligatiei de intretinere este sanctionata si din punctul de vedere al legii penale.
Astfel, neplata , cu rea credinta , timp de cel putin trei luni , a pensiei de intretinere reprezinta elementul constitutiv al infractiunii de abandon de familie, infractiune a carei actiune penala e pusa in miscare la plangerea penala prealabila a persoanei vatamate.
Moderatoarea gj-jane2 mi-a șters abuziv un comentariu motivând că nu-i argumentat`!!!!!
Iată argumente juridice doamna moderator:
"Sunt considerate cauze exoneratoare de plată a întreţinerii: boala, satisfacerea serviciului militar, faptul că părintele debitor nu realizează venituri pentru că urmează cursurile de zi ale unei facultăţi (Trib. jud. laşi, dec. civ. nr. 8091/1969, în R.R.D. nr. 9/1969, p. 142, cu notă de E. Oancea), executarea unei pedepse privative de libertate, cu excepţia situaţiei în care pedeapsa s-a aplicat pentru săvârşirea infracţiunii de abandon de familie" (Trib. Jud. Neamţ, dec. civ. nr. 295/1982, în R.R.D. nr. 12/1982, p. 142; Trib. Bistriţa-Năsăud, s. civ., dec. nr. 75/2009, nepublicată).
Art. 527 - Condiţiile obligaţiei de întreţinere:
(1) Poate fi obligat la întreţinere numai cel care are mijloacele pentru a o plăti sau are posibilitatea de a dobândi aceste mijloace.
Art. 525:
(2) Cu toate acestea, în cazul în care părinţii n-ar putea presta întreţinerea fără a-şi primejdui propria lor existenţă, [.......]