avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara persoana condamnata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara persoana condamnata

buna ziua!
As vrea sa stiu daca o persoana condamnata trebuie sa plateasca pensie alimentara daca merge la munca (am citit in Legea 254/2013 ca veniturile detinutilor nu se considera venituri salariale) si daca atunci cand iese, sa zicem dupa 10 ani cand copiii sunt majori, poate fi obligat la plata retroactiva a pensiei

Plafonul maximal pe care il poate atinge pensia de intretinere este de 25 % , raportat la salariul minim pe economia nationala , avand in vedere situatia in care debitorul obligatiei legale de intretinere nu realizeaza niciun venit, dintr-o activitate lucrativa.

Totusi,unele instante de judecata, retinand faptul ca sunt des schimbate imprejurarile in care obligatia de intretinere este datorata, stabilesc pensia de intretinere in raport de venitul net obtinut, si , in situatia in care persoana indatorata nu realizeaza niciun venit, pensia va fi raportata la salariul minim pe economia nationala.

In acest mod sunt evitate eventualele actiuni promovate, avand acelasi obiect , in acord cu interesul superior al copilului.

Hotararea judecatoreasca pronuntata este executorie de drept.

Astfel , in caz ca obligatia legala de intretinere este nesocotita, puteti apela la un executor judecatoresc.

Totodata, conduita culpabila a debitorului obligatiei de intretinere este sanctionata si din punctul de vedere al legii penale.

Astfel, neplata , cu rea credinta , timp de cel putin trei luni , a pensiei de intretinere reprezinta elementul constitutiv al infractiunii de abandon de familie, infractiune a carei actiune penala e pusa in miscare la plangerea penala prealabila a persoanei vatamate.
Moderatoarea gj-jane2 mi-a șters abuziv un comentariu motivând că nu-i argumentat`!!!!!

Iată argumente juridice doamna moderator:

"Sunt considerate cauze exoneratoare de plată a întreţinerii: boala, satisfacerea serviciului militar, faptul că părintele debitor nu realizează venituri pentru că urmează cursurile de zi ale unei facultăţi (Trib. jud. laşi, dec. civ. nr. 8091/1969, în R.R.D. nr. 9/1969, p. 142, cu notă de E. Oancea), executarea unei pedepse privative de libertate, cu excepţia situaţiei în care pedeapsa s-a aplicat pentru săvârşirea infracţiunii de abandon de familie" (Trib. Jud. Neamţ, dec. civ. nr. 295/1982, în R.R.D. nr. 12/1982, p. 142; Trib. Bistriţa-Năsăud, s. civ., dec. nr. 75/2009, nepublicată).

Art. 527 - Condiţiile obligaţiei de întreţinere:
(1) Poate fi obligat la întreţinere numai cel care are mijloacele pentru a o plăti sau are posibilitatea de a dobândi aceste mijloace.

Art. 525:
(2) Cu toate acestea, în cazul în care părinţii n-ar putea presta întreţinerea fără a-şi primejdui propria lor existenţă, [.......]
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2016
ContSters379576, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatie parinte student pentru copil major barta_andras barta_andras Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca un parinte (care este obligat la plata alocatiei pentru copil major pana la finalizarea studiilor sau implinirea varstei ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara flo176 flo176 Va rog se poate pune la plata pensie alimentare un detinut? (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere boby24 boby24 Buna seara, nepotul meu are 17 ani, in urma cu 2 ani a avut o relatie :) cu o fata cu 2 ani mai in varsta, la o luna dupa despartire i sa spus sec ca va fi ... (vezi toată discuția)