avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Alocatie parinte student pentru copil major
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Alocatie parinte student pentru copil major

Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca un parinte (care este obligat la plata alocatiei pentru copil major pana la finalizarea studiilor sau implinirea varstei de 26 ani) care este student la zi cu frecventa la buget poate fi obligat la plata alocatiei pentru copil?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: barta_andras , utilizator 12:37, 26 Februarie 2016
Despre ce ALOCAȚIE este vorba?
Părinții nu plătesc alocație pentru copii lor, statul plătește o alocație lunară de 84 lei, însă până la 18 ani.
scuze pentru exprimarea gresita, este vorba de pensie de intretinere pentru copil major aflat in continuarea studiilor. Mai precizez ca parintele are 38 de ani si a devenit student la zi cu frecventa.
Dacă tata este student la zi și din această cauză nu poate realiza venituri, adică este întreținut de altcineva din familie să frecventeze facultatea, DOCTRINA și JURISPRUDENȚA spune că este EXONERAT de la obligația de întreținere copil minor sau adult.
Dar trebuie să formulați întâmpinare și să copiați următorul citat în apărarea ARGUMENTATĂ a dumneavoastră.

Citat din Doctrină și Jurisprudență:
"Sunt considerate cauze exoneratoare de plată a întreţinerii: boala, satisfacerea serviciului militar, faptul că părintele debitor nu realizează venituri pentru că urmează cursurile de zi ale unei facultăţi (Trib. jud. laşi, dec. civ. nr. 8091/1969, în R.R.D. nr. 9/1969, p. 142, cu notă de E. Oancea), executarea unei pedepse privative de libertate, cu excepţia situaţiei în care pedeapsa s-a aplicat pentru săvârşirea infracţiunii de abandon de familie" (Trib. Jud. Neamţ, dec. civ. nr. 295/1982, în R.R.D. nr. 12/1982, p. 142; Trib. Bistriţa-Năsăud, s. civ., dec. nr. 75/2009, nepublicată).

Apoi invocați în întâmpinare și art. 527 din NCC, pentru că un student la zi nu poate avea mijloacele necesare plății pensiei pentru întreținere copil și acela student, iar părintele fiind și el student la zi nici nu ar putea obține aceste mijloace de venituri.

Condiţiile obligaţiei de întreţinere.
Art. 527 din NOUL COD CIVIL - Debitorul întreţinerii:
(1) Poate fi obligat la întreţinere numai cel care are mijloacele pentru a o plăti sau are posibilitatea de a dobândi aceste mijloace.
(2) La stabilirea mijloacelor celui care datorează întreţinerea se ţine seama de veniturile şi bunurile acestuia, precum şi de posibilităţile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute în vedere celelalte obligaţii ale sale.
Ultima modificare: Vineri, 26 Februarie 2016
ContSters379576, utilizator
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul prompt!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere boby24 boby24 Buna seara, nepotul meu are 17 ani, in urma cu 2 ani a avut o relatie :) cu o fata cu 2 ani mai in varsta, la o luna dupa despartire i sa spus sec ca va fi ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara flo176 flo176 Va rog se poate pune la plata pensie alimentare un detinut? (vezi toată discuția)
Pensie alimentara persoana condamnata utilizatorx utilizatorx buna ziua! As vrea sa stiu daca o persoana condamnata trebuie sa plateasca pensie alimentara daca merge la munca (am citit in Legea 254/2013 ca veniturile ... (vezi toată discuția)