Vă salut! Sunt avocat şi mă confrunt cu următoarea speţă în legătură cu care aştept părerile dvs.:
În anul 2003 are loc o cesiune de părţi sociale, prin act autentic, între o persoană fizică numită "G" şi o societate comercială numită "A", obiectul cesiunii fiind părţile sociale în cadrul societăţii "E" iar preţul acesteia fiind 400.000 Euro, din care se achită un avans la semnare urmând ca restul de bani să fie achitat în tranşe lunare. (motivul unui astfel de preţ este dat de valoarea mare a activelor societăţii cesionate)
Un an mai târziu între aceleaşi părţi intervine o convenţie (înscris sub semnătură privată) ce ulterior dobândeşte dată certă, prin care se menţionează faptul că de la data cesiunii şi până la data semnării prezentei convenţii cesionarul a administrat unul dintre activele societăţii tranzacţionate (menţiune inutilă din punctul meu de vedere), se mai menţionează noi modalităţi de achitare a restului de preţ şi se arată faptul că toate celelealte convenţii anterioare prezentei se anulează de la data semnării prezentei.
Ulterior nu se respectă condiţiile de plată, şi cedentul pune în executare titlul "contract de cesiune autentic" începând executarea silită împotriva cesionarului pentru recuperarea restului de preţ în valoare de 200.000 euro.
Problema apare atunci când creditorul doreşte să execute prin vânzare la licitaţie un bun imobil aparţinând societăţii cedate şi nu debitorului, deci persoanei cu care s-a contractat respectiv societatea comercială "A" şi astfel societatea "E" formulează contestaţie la executare prin care arată că nu este parte în raportul dintre creditor şi debitor şi că totuşi se intenţionează să se execute un bun care îi aparţine. Instanţa admite contestaţia formulată de societatea cedată însă ulterior în căile de atac aceasta este respinsă şi se execută silit bunul imobil aparţinând societăţii cedate...
Pe calea licitaţiei, activul este adjudecat de un terţ în anul 2006...
Ulterior între creditorul persoană fizică şi debitoarea societate au loc mai multe procese şi astfel printr-o hotărâre a Tribunalului Bucureşti se constată desfiinţat prin acordul părţilor contractul de cesiune încheiat în anul 2003 (titlul executoriu) în baza căruia a fost pornită şi finalizată executarea silită. Acordul constatat de instanţă a fost convenţia sub semnătură privată, amintită anterior şi încheiată un an mai târziu după contract.
Cu aceeaşi ocazie a constatării desfiinţării titlului executoriu, Tribunalul constată pentru persoana fizică cesionar şi ulterior creditor, calitatea de acţionar al societăţii cedate al cărei bun fusese urmărit pentru recuperarea creanţei acestuia împotriva cesionarului.
Ulterior, ca urmare a hotărârii Tribunalului, persoana fizică "G" cesionează din nou părţile sociale ale societăţii "E" şi pleacă din ţară fiind italian...
În acest moment sunt angajat de societatea "E" pentru a întoarce executarea silită prin care această societate a fost deposedată de activul discutat (foarte valoros) datorită desfiinţării titlului executoriu ...
Acţiunea are ca obiect întoarcerea executării prin repunerea părţilor în situaţia anterioară,
Chemarea în judecată a terţului adjudecatar şi desfiinţarea actului de adjudecare, anularea actului de vânzare cumpărare dintre adjudecatar şi un terţ ulterior (terţ care este de fapt o societate comercială aparţinând soţiei adjudecatarului)
practic asociaţii adjudecatarului şi-au pus soţiile într-o societate care a preluat de la dumnealor imobilul...
Precizez faptul că toate aceste litigii au fost notate la cartea funciară de la început până la sfârşit...
Ce părere aveţi şi ce şanse credeţi că am? Mulţumesc pentru răbdare!
Cred mai degraba ca trebuie sa anulati intr-un fel (cauza ilicita/imorala de exemplu) actul in baza caruia s-a efectuat inceperea executarii silite-nulitate absoluta, pe cale de consecinta vor fi anulate toate actele ulterioare si in subsidiar sa solicitati intoarcerea executarii...
Aveti art. 404 ind 1 - art. 404 ind. 3 din C.proc.civ. si veti cere restituirea bunului care a facut obiectul executarii silite. Deschideti actiunea de urgenta si incuviintarea unui sechestru judecatoresc asupra bunului imobil.
Cesiune de creanta
Societatea X incheie un contract comercial de vanzare- cumparare cu societatea Y. Raporturile comerciale dintre cele 2 sunt variate, ajungandu-se si la plata ... (vezi toată discuția)