avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoare situatie: am un bebelus de 10 luni,tatal nu munceste si nici nu a muncit anul anterior nasterii copilului, momentan este plecat din tara. mentionez faptul ca am optat pentru concediul crestere copil de un an. Intrebarea mea este:
1. daca tatal nu sta acasa cu bebelusul luna impusa de lege si implicit nu depune cererea din care sa reiasa faptul ca nu munceste, intrucat nu se afla in tara, pot sta acasa pana cand implineste copilul un an si apoi sa merg la munca, fara a primi indemnizatia pe luna respectiva, sau trebuie sa ma intorc la munca in momentul in care copilul implineste 11 luni?
2. Ce acte sunt necesare daca as opta pentru concediu fara plata pentru urmatorul an si in cat timp trebuie instiintat angajatorul de acest fapt?
Cel mai recent răspuns: Cristina_Cretu , utilizator 16:38, 9 Februarie 2016
1. - Deoarece tatal copilului nu a avut venituri din salarii in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii), adica nu indeplineste conditiile pentru a intra in CCC, atunci dvs. veti beneficia de CCC pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 1 an.
- Pentru aceasta trebuie sa duceti la AJPIS o adeverinta fiscala (de la ANAF) din care sa reiasa ca sotul nu a avut venituri salariale in cele 12 luni eligibile.

2. - Daca reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an (chiar si cu o zi inainte) veti putea beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilu 2 ani.
- Adica primiti salariu pentru munca depusa iar statul va mai da 500 lei lunar.

3. - Daca nu doriti stimulentul de insertie puteti sa solicitati concediu fara plata pentru cresterea copiluluii pana la varsta de 2 ani.
- Faceti o cerere catre angajator prin care solicitati concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, incepand cu ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 1 an.
- Cererea se face in baza art. 6 din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor.
- Cererea o puteti face cu vreo 10 zile inainte ca sa stie si angajatorul de intentia dvs.
- Apoi anuntati in scris AJPIS ca sunteti in acest concediu si atasati o adeverinta de la angajator ca sunteti in concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani (in acest caz AJPIS plateste pentru dvs. contributia la sanatate).


4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.

Art. 22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5, art.6, art. 9 alin. (4) și (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public și a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare

(2) Perioada concediului pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) și art. 6 constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.

Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
...

Art. 26
(1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (2), art. 19 alin. (2), art. 25 si art. 38 alin.(3) si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

(2) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
...

5. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 33.
(1) In vederea asigurarii in sistemul asigurarilor sociale de sanatate a persoanelor beneficiare de drepturile prevazute la art. 2 alin. (1)-(3), art. 6 alin. (1) si art. 31 alin. (1) si (2) din ordonanta de urgenta, agentiile teritoriale au obligatia de a vira lunar caselor de asigurari de sanatate teritoriale contributia individuala de asigurari sociale de sanatate si de a transmite tabelul nominal privind persoanele beneficiare.
...

Art. 34.
(1) Persoanele îndreptãţite care se aflã în concediul fãrã platã prevãzut la art. 6 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã au obligaţia sã comunice în scris agenţiei teritoriale aceastã opţiune, pentru a se putea plãti contribuţia individualã de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzutã la art. 33 alin.(1).

(2) Comunicarea va fi însoţitã în mod obligatoriu de adeverinţa de la angajator cã persoana se aflã în concediu fãrã platã sau, dupã caz, de declaraţia pe propria rãspundere cã nu realizeazã venituri supuse impozitului, precum şi de orice alte documente solicitate de agenţia teritorialã.
Multumesc pentru raspuns! Am totusi o nelamurire legata de faptul daca adeverinta fiscala de la ANAF nu va fi depusa, intrucat nu am cum sa ma deplasez pentru a intra in posesia ei, atunci pot sta cu copilul pana implineste un an, fara a beneficia de indemnizatie in cea de-a douasprezecea luna?
1. In aceasta situatie nu veti benefiica de indemnizatie pentru CCC decat pana in ziua in care copilul implineste 11 luni.

2. - Faceti cerere catre angajator pentru concediu fara plata pentru crestereea copilului si pentru acea luna.
- Adica faceti cerere pentru concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani incepand cu ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 11 luni.
- Procedati asa cum v-am spus in raspunsul meu precedent.

3. Dar mai bine va interesati la AJPIS (prin telefon sau e-mail) cu ce data va inceteaza plata indemnizatiei pentru CCC ca sa stiti cu ce data sa faceti cererea de concediu fara plata.
Multumesc inca o data ! Mi-ati fost de un real ajutor! Succes in tot ceea ce intreprindeti pe viitor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil si concediu fara plata pentru cresterea copilului Maya_Rebecca Maya_Rebecca buna ziua, am un subiect delicat la care nu gasesc raspuns. va rog frumos sa ma ajutati dvs. am un bebe de 9 luni. am optat pentru ca tatal sa stea acasa 1 an. ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil mariamaria22 mariamaria22 Buna seara! Ajutati-ma, va rog, cu cateva informatii si clarificari referitoare la legislatia privind CIC. Mai exact, daca am fost in CIC timp de 1 an de ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani Maya_Rebecca Maya_Rebecca Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o lamurire. Sint tatal unui copil de 10 luni. Am optat pentru a sta eu in CCC. Acum, ca se apropie cele 11 luni legale, ... (vezi toată discuția)