avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare contract individual de munca fara sa am vreo ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare contract individual de munca fara sa am vreo vina

Buna seara !
Ma aflu intr-un situatie disperata!Lucrez intr-un magazin de incaltaminte si am fost anuntata din partea conducerii ca acestia doresc sa faca o schimbare totala de personal ( sa concedieze actuali angajati si sa angajeze persoane noi) fara nici un motiv anume , doar ca ei considera ca magazinul are nevoie de asa ceva! Mi-sa spus ca vor sa desfacem contractul de munca pe cale amiabila ( cu acordul ambelor parti) iar eu am refuzat pentru ca nu am gresit cu nimic , nu am nici un referat/advertisment si le-am comunicat ca vreau 3 salarii compensatorii pentru a ma putea descurca pana imi voi gasi de munca!
Domni sefi au refuzat si au spus ca daca nu rezolvam cum doresc dansii ne vor da anumite task-uri pe care nu le vom putea indeplini si ne vor face referate pentru a ne putea concedia pe motive disciplinare!!!
ce pot face in acest caz pentru a evita aceasta situatie?pentru ca ei doresc pur si simplu ca toata aceasta concediere sa fie ceva de genu "azi te concediem , iti multumim pentru munca depusa , esti liber sa pleci acasa"
Pot lua salarii compensatorii? Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:15, 13 Februarie 2016
Nu aveti cum sa luati salarii compensatorii daca nu scrie in contractul dumneavoastra individual de munca asa ceva, pentru ca presupun ca la nivel de firma nu exista un contract colectiv de munca.

Daca acceptati sa va concedieze prin acordul partilor nu mai primiti somaj.

Ca sa evitati concedierea trebuie " sa rezistati" la locul de munca, pentru ca dumnealor pot sa va dea un target de vanzari dar nu au voie sa va plateasca sub salariu minim pe economie, adica nu aveti cum sa primiti pentru munca depusa mai putin de 777 lei net daca lucrati toata luna, adica 8 ore ori numarul de zile lucratoare.

Sunt obligati sa va dea un preaviz de 20 de zile lucratoare si sa va plateasca, timp in care veniti la munca 4 ore iar in restul de 4 " va cautati alt servici", iar dupa aceea va desface contractul de munca prin concediere individuala sau colectiva.

Concedierea colectiva o sa fie mai greu de facut.

Cate persoane sunteti angajate la aceasta firma?
multumesc pentru raspuns! am fost 10 dar 4 dintre ei au acceptat sa semneze de comun-acord!intradevar de c.c.m. nu ni-sa spus ca ar exista!poate si din cauza faptului ca firma este infiintata de apx 6 luni in Romania!
Sunt putini salariati, de aceea nu exista contract colectiv de munca, pentru ca nu este obligatoriu.
deci singura solutia ar fi sa accept sa accept incheiere contractului de comun -acord , pentru ca pana la urma tot vii fi data afara pe baza referatelor pe care ne-au amenintat ca le vor face!:((
Va multumesc din suflet pentru raspuns!
Asa intelesarati dumneavoastra?! :o
E foarte greu sa concediezi pe cineva in Romania, asa ca dumneavoastra trebuie sa spuneti ca doriti sa va treaca in somaj, ca vreti sa luati somaj si sa nu acceptati sa depuneti vreo cerere de demisie.
Problema dumneavoastra nu este ca va da afara, pentru ca de dat tot o sa va dea, problema este ca nu luati somaj daca acceptati sa va dea afara prin acordul partilor, si nu o sa primiti banii pe preaviz.

O sa va tot faca referate si o sa fie degeaba, pentru ca trebuie motive temeinice ca sa va dea afara. Ca fapt divers, nu poti concedia un salariat chiar daca a furat, ca am avut un caz de genul asta si se vedea cat se poate de clar pe camera ca fura si la tribunal a castigat procesul de i-a mai platit firma respectiva si niste salarii din urma.

Alte discuții în legătură

Concedierea pt motive ce tin de pers angajatului IULIU MARIAN IULIU MARIAN buna ziua, in cazul concedierii pentru motive care tin de persoana salariatului,exista o perioada de preaviz pe care angajatul trebuie sa o satisfaca(daca ... (vezi toată discuția)
Conditii in care ti se poate desface contractul de munca ? Grobei Grobei Buna, As dori sa va prezint o situatie inedita. Ca si angajat al unei companii private, daca sunt avertizat in scris, iar in procedura interna este ... (vezi toată discuția)
Insulta superior - abatere disciplinara? poate fi considerata insulta superior ierarhic abatere disciplinara, motiv de concediere? circumstante atenuante: stres, cedare nervos rog raspuns urgent, ... (vezi toată discuția)