avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concedierea pt motive ce tin de pers angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concedierea pt motive ce tin de pers angajatului

buna ziua,

in cazul concedierii pentru motive care tin de persoana salariatului,exista o perioada de preaviz pe care angajatul trebuie sa o satisfaca(daca da care este durata acestuia) si poate beneficia de somaj?in cazul art 65.alin.a si d este nevoie de cercetare disciplinara prealabila?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 17:25, 31 Octombrie 2009
Art. 61 C.muncii prevede in alin.a-d, concedierea pentru motive ce tin de persoana salariatului.In toate cazurile trebuie sa se faca o ancheta interna pentru a sse constata motivele de concediere.
Dcaca angajatul este concediat din motive disciplinare grave si bine intemeiate nu beneficiaza de somaj.
Art. 63. - (1) Concedierea pentru săvârşirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii poate fi dispusă numai după îndeplinirea de către angajator a cercetării disciplinare prealabile şi în termenele stabilite de prezentul cod.
(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. d) poate fi dispusă numai după evaluarea prealabil ă a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, încheiat la nivel naţional, la nivel de ramură de activitate sau de grup de unităţi, precum şi prin regulamentul intern.
art. 65 al 1 permite desfacerea CIM-ului din motive ce nu tin de persoana angajatului , mai exact este reorganizarea societatii asadar angajatul poate beneficia de ajutor de somaj. In cazul în care CIM-ul se desface din motive imputabile angajatului se va respecta neaparat întreaga procedura a cercetarii disciplinare si doar daca ROI-ul, fisa postului etc prevede ca sanctiune desfacerea contractului de munca se va proceda în consecinta
marius33 a scris:

Art. 61 C.muncii prevede in alin.a-d, concedierea pentru motive ce tin de persoana salariatului.In toate cazurile trebuie sa se faca o ancheta interna pentru a sse constata motivele de concediere.
Daca angajatul este concediat din motive disciplinare grave si bine intemeiate nu beneficiaza de somaj.

... daca motivele disciplinare nu sunt grave si intemeiate ... cum i se poate desface CIM cu art.61?
gaby76:
1. Angajatorul apreciaza daca motivele sunt intemeiate si grave, in baza prevederilor Regulamentului intern in care sunt prevazute abaterile posibile, gravitatea lor si sanctionarea lor.
2. La orice sanctiune data de angajator salariatul poate face contestatie.

Alte discuții în legătură

Desfacerea contractului de munca dorast dorast buna ziua se mai poate desface cim cu lit i? (vezi toată discuția)
Concediere dany_2605 dany_2605 Buna seara. am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta. am lucrat ca vanzatoare intr un magazin si in ziua mea libera am fost chemata sa facem un inventar. am ... (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca Ileana popa Ileana popa Buna seara, Daca o persoana angajata pe postul de ingrijitor, in invatamant,cu contract de munca pe durata nedeterminata a avut concediu fara plata, cu ... (vezi toată discuția)