buna ziua, am pe cineva apropiat in familie care sufera de handicap grad 1. handicapul este prezent pana sa se angajeze, a lucrat doar 2 ani 3 luni apoi a iesit la pensie ca urmare a problemei care s-a agravat. De atunci a ramas cu pensia de handicap. Din discutiile purtate cu alte persoane i s-a spus ca perioada de ani din momentul iesirii la pensie pana la varsta legala de pensionare(in conditii de normalitate) se considera ca ani vechime??? Este adevarat?
Persoana cu care a discutat facea referire la art. 58 din legea 263/2010. Aceasta persoana avand o pensie mult mai mare desi a lucrat cu 6 ani mai mult. Poate imi aduceti dvs o lamurire ca sa pot explica si eu mai departe. va multumesc, o zi buna.
Precizati:
Ziua, luna si anul nasterii celor doua persoane.
Sexul fiecareia(B sau F).
Ziua, luna si anul deschiderii drepturilor la pensie de invaliditate pentru fiecare in parte.
Daca in ambele cazuri handicapul este preexistent calitatii de asigurat.
Total stagiu de cotizare realizat de fiecare persoana.
Din ce se compune acesta.
persoana e nascuta in 54 (F), handicapul a aparut la 12 ani iar la 16 ani s-a angajat, a lucrat doar 2 ani si 3 luni, apoi a iesit la pensie. mai mult date nu stiu sa dau. depinde de nr de ani? nu se tine cont de gradul de handicap si anii ramasi sa se considere ani vechime?
Nu exista pensie de handicap.
Poate avea:
1)-Indemnizatie de handicap
2)-Pensie de invaliditate
3) Ambele, indemnizatie de handicap + pensie de invaliditate
in prezent are doar pct 2. -Pensie de invaliditate, indemnizatia fiind sistata deoarece persoana este institutionalizata intr-un centru de asistenta sociala si nu mai beneficiaza de pct 1.
Pensie
bobuonisei
Stimati domni,
Sunt persoana cu handicap de gradul II inca de la nastere, am 45 ani si o vechime in munca de 22 ani si 4 luni.
As dori sa stiu daca in aceste ... (vezi toată discuția)