avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... ce anume se ia in calcul?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

ce anume se ia in calcul?

buna ziua,
la calculul pensiilor ce anume se ia in calcul salarul brut (total realizat)fara a scadea cotizatiile ( cass, cas, somaj, ),impozit, sau salarul Net( adica cel pe care-l ia salariatul in mana?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 06:38, 3 Septembrie 2009
Angajatorul dvs. a declarat lunar toate veniturile pentru care a fost retinuta si virata CAS.
Mergeti la Casa teritoriala de Pensii si solicitati eliberarea unei adeverinte tip CAS. Veniturile inscrise in acea adeverinta constituie baza contributiva pentru calcularea drepturilor de pensie.

Pentru perioade ulterioare datei de 01.04.2001 nu trebuie sa solicitati fostului angajator adeverinte, sporurile au fost declarate si fac parte din baza contributiva.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
ce anume se ia in calcul la pensia de urmas la doi copii minori?
~ Conținut șters la cerere ~
@BODEALEX

N-am inteles cui ati raspuns, corect, de altfel, dar intr-un alt context.
Initiatorul topicul s-a referit la perioade ulterioare intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000, cand suma pentru care s-a retinut si virat CAS apare in evidenta caselor de pensii.

Utilizatorul @petroiasi a intrebat ce se ia in calcul la stabilirea drepturilor de pensie de urmas.
In primul caz, nu exista temei legal pentru emiterea unei adeverinte, in cel de-al doilea caz, decedatul nu mai poate cere adeverinte si recalcularea pensiei.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcularea punctelor de pensie Sunt pensionar, iar la calcularea punctelor de pensie s-a luat in calcul salariul tarifar si nu cel brut, asa cum pervede L.19/2000. Art. 164(1) din ... (vezi toată discuția)
Adeverinte pt. dosarul de pensionare ContSters122901 ContSters122901 Pentru intocmirea dosarului de pensionare, adeverintele cu sporurile si contributia de asigurari sociale se ellibereaza de institutia sau unitatea ... (vezi toată discuția)
Calcul punctaj la pensie doina99 doina99 Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine daca, salariile primite la iesirea la pensie (in cazul meu 3) sunt luate in consideratie pentru calculul ... (vezi toată discuția)