avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... completare fise protectia muncii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

completare fise protectia muncii

Buna ziua,

As vrea sa stiu cine are obligatia de a completa fisele de securitate a muncii (protectia muncii) intr-o companie care are un serviciu propriu de ssm. Altfel spus exista personal calificat care se ocupa de securitatea si sanatatea muncii angajat cu contract de 8 ore. Este in aceste conditii obligativitatea conducatorului locului de munca? Nu am gasit nicaieri in lege referire la cine trebuie sa completeze fisa. Mentionez ca , conducatorul locului de munca nu are cursuri de specialitate pe linie de ssm iar numarul angajatilor care trebuie instruiti este in jur de 70 lucratori. Inteleg ca instruirea periodica si specifica activitatii desfasurate o face conducatorul locului de munca si sunt de acord ca el cunoaste si poate identifica riscurile de accidente in munca...dar cine are obligatia de a scrie acele fise de securitate in conditiile aratate mai sus?
Cel mai recent răspuns: viorelh , utilizator 21:00, 10 Februarie 2016
Nu stiu ce legislatie ati consultat daca nu ati gasit.
Studiati Normele metodologice de aplica a Legii ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-Capitolul V. Instruirea lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Veti constata ca cel care efectueaza instruirea are si obligatia completarii fiselor individuale ssm ale lucratorilor,
-art.81 (1) Rezultatul instruirii lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca se consemneaza in mod obligatoriu in fisa de instruire individuala, conform modelului prezentat in anexa nr. 11, cu indicarea materialului predat, a duratei si datei instruirii.
(2) Completarea fisei de instruire individuala se va face cu pix cu pasta sau cu stilou, imediat dupa verificarea instruirii.
(3) Dupa efectuarea instruirii, fisa de instruire individuala se semneaza de catre lucratorul instruit si de catre persoanele care au efectuat si au verificat instruirea.
Deci, se completeaza de catre lucratorul din cadrul SIPP care detine decizie emisa de angajator pentru instruirea introductiv generala, respectiv de catre conducatorul locului de munca pentru instruirea la locul de munca, instruirea periodica si instruirea periodica suplimentara.
Conducatorul locului de munca este desemnat prin decizie interna a angajatorului si legislatia actuala nu prevede obligativitatea ca acesta sa fi urmat un curs de perfectionare in domeniul ssm.
Poate fi discutat daca este bine si corect ca si conducatorul locului de munca sa fi urmat un astfel de curs. Daca ma intrebati pe mine, va raspund ca Da, din simplul motiv ca o instruire suplimentara (in domeniul ssm, dar si in domeniul psi-su) nu ar dauna nimanui. Daca ar fi obligatorie o astfel de instruire (chiar in cadrul scolilor urmate, ca materie separata de studiu plus examen - pentru studii medii si studii superioare), dupa parerea mea, numarul evenimentelor soldate cu victime umane si pagube materiale s-ar diminua considerabil.
Va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Completare iper fise ssm 10188 10188 Buna ziua, Sunt serviciu extern la o companie cu cca 600 salariati. Completarea in fisele de SSM a instruirii periodice ar trebui facuta de conducatorii ... (vezi toată discuția)
Nesemnare fisa ssm conducatorului locului de munca apetra apetra In prima zi de munca lucratorul desemnat mi-a facut atat instruirea introductiva cat si cea la locul de munca. Si mi-a adus fisele SSM/PSI sa le semnez. Peste ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, intr-o anumita situatie care a implicat un eveniment ... Andrei0510@ Andrei0510@ Buna ziua, Intr-o anumita situatie care a implicat un eveniment in deplasarea de la locul de munca spre domiciliu, am constatat ca fisa mea individuala de ... (vezi toată discuția)