Pe data de 10.02.2016 am implinit 3 luni de zile la locul de munca doar ca de pe data de 1.02.2016 ( nu am implinit 90 de zile lucratoare) mi-am dat demisia si acum sunt in preaviz. Cand am primit salariul pe data de 10 mi sa oprit din salariu 300 de lei ca si garantie.( e prima si singura oara cand mi sa oprit garantie).Este normal ca sa mi se opreasca garantia atata timp cat eu sunt in preaviz?
lucrez ca agent vanzari , iar garantia dupa cum a zis administratorul firmei ca o sa o primesc inapoi doar daca clientii pe care ii am in portofoliu sunt la zi cu plata facturilor.
Este un abuz ceea ce a facut acel angajator , intrucat nu este obligata dvs sa impuneti clientilor sa achite facturile.
Impotriva lor , angajatorul se poate indrepta cu o actune in instanta.
Potrivit legislatie, constituirea garantiei se face prin contract incheiat în scris, garantia în numerar se retine în rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din cîştigul mediu pe o luna, după caz. Iar, dacă, din cauza altor retineri, ratele din contul garantiei în numerar nu pot fi reţinute, gestionarul este obligat să le depuna.
Conform art.169 alin.1 din Codul muncii , nici o retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege .
Intrebare
myno
Buna ziua!
Este legal sa se retina din salariu ,lunar, o anumita suma cu valoare totala egala cu 3 salarii daca ai gestiune?
multumesc frumos! (vezi toată discuția)