avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Responsabil arhiva - Ordinul de zi nr. 217 din 23 mai ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Responsabil arhiva - Ordinul de zi nr. 217 din 23 mai 1996 aprobat de conducerea Arhivelor Naţionale

Buna ziua,

Daca ma poate ajuta cineva cu o informatie. Instrumentul juridic "Instructiuni
privind activitatea de arhivă la creatorii şi deţinătorii de documente, aprobate de conducerea Arhivelor Naţionale prin Ordinul de zi nr. 217 din 23 mai 1996" are putere de lege? Se fac presiuni asupra mea sa lucrez in arhiva, nu sunt angajat pe post de arhivar, nu sunt platit pentru aceasta munca. Intrebarea mea este daca pot motiva refuzul meu de a lucra in arhiva luand ca si baza legala acest document. Ordinul este foarte clar in ce priveste cine poate lucra in arhiva, in ce conditii, care sunt atributiile, care sunt raspunderile si sanctiunile legale, etc. Adica, ce vreau sa stiu, daca acest ordin mai este valabil, daca intre timp a aparut o alta lege care acopera tot ce este prevazut in acest Ordin 217/1996. Ordinul este foarte explicit si reguleaza in detaliu toate aspectele muncii in arhiva, dar a fost aprobat in anul 1996. Cunosc si Legea 16/1996 a Arhivelor Nationale, dar acea lege este un pic mai generala, nu prevede concret unele aspecte asa cum apar in acest Ordin 217/1996. Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Ionica Porumbel , Consultant in arhivarea documentelor 15:06, 11 Februarie 2016
Ordinul este emis in conformitate cu art. 5, pct. a, din Legea Arhivelor Nationale si este valabil.

Legea nr. 16 din 2 aprilie 1996 privind Arhivelor Naţionale :
art. 5
Arhivele Naţionale acordă asistenţă de specialitate şi asigură desfăşurarea unitară a operaţiunilor arhivistice la nivelul tuturor creatorilor şi deţinătorilor de documente, îndeplinind următoarele atribuţii:
a) elaborează, în conformitate cu prevederile prezentei legi, norme şi metodologii de lucru pentru organizarea şi desfăşurarea întregii activităţi arhivistice, inclusiv pentru clasificarea şi includerea în Fondul Arhivistic Naţional al României a documentelor prevăzute la art. 2, care se dau publicităţii, după caz;
.....
Multumesc mult pentru raspuns. Informatia ma ajuta foarte mult. O sa motivez refuzul meu luand in considerare prevederile legii. O zi buna!
Dacă sunteți numit prin Decizie/ Dispoziție/ Ordin să vă ocupați de arhivă (chiar dacă nu este precizat )responsabil cu atribuții pe linia muncii de arhivă), nu vă bazați pe acele Instrucțiuni din 1996.
Posibil să se fi cerut în mod expres numirea unui responsabil cu arhiva, în urma unui control de la arhive. Așa se procedează în unitățile unde nu este angajat un arhivar calificat.
O contestație vă poate aduce multe neplăceri.

Pe ce post sunteți încadrat acum?
Ultima modificare: Joi, 11 Februarie 2016
Ionica Porumbel, Consultant in arhivarea documentelor
Avem persoana responsabila de arhiva. Este secretarul primariei. Domnul vrea sa fac munca dansului. Adica, eu sa fac treba care tine de administrarea arhivei, dansul sa fie responsabil. Dansul semneaza hartiile, intretine corespondenta cu Directia Judeteana a Arhivelor Nationale, face parte din comisia de selectionare, raspunde din punc de vedere legal de arhiva etc. Motivatia lui este, are mult de muncit, nu ajunge sa faca arhiva. Sunt incadrat pe postul de bibliotecar. Nu am atestat pentru arhivar, nu am avizul de specialitate a Directiei Judetene a Arhivelor Nationale, nu sunt platit pentru munca prestata suplimentar, nu am in gestiune arhiva, nu sunt incadrat pe acest post. Din cate am vazut in acel Ordin 217/1996 e specificat foarte clar in ce conditii cineva poate administra arhiva si care sunt atributiile persoanei responsabile cu arhiva.
Atunci le puteți cere să vă plătească un curs de arhivar. Poate așa se hotărăsc să renunțe din lipsă de fonduri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Responsabilitatea arhivarii documentelor mihaelag2009 mihaelag2009 Buna. Lucrez de un an intr-o institutie publica in departamentul financiar-contabil. Documentele acestui departament nu au fost arhivate corespunzator de cand ... (vezi toată discuția)
Ordine emise de arhivele nationale mariusdragomir mariusdragomir Sunt doua acte normative, \"Instruc\'iuni privind activitaatea de arhiva la creatorii si detinatorii de documente, aprobate prin ORdin de zi nr. 217 din 23 mai ... (vezi toată discuția)
Arhivare documente Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua. Exista o legislatie anume cu privire la arhivare si durata pentru care ar trebui pastrat un document in firma? Doresc sa fac putina ordine in ... (vezi toată discuția)