avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 969 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Regimul TVA în cazul clienților non-UE
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Regimul TVA în cazul clienților non-UE

Bună ziua,

Am două întrebări:

1. Cazul meu concret: Sunt traducător PFA neplătitor de TVA. Am doi clienți persoane juridice non-UE (din SUA și Australia). Chiar și în cazul în care aș depăși plafonul și aș deveni plătitor de TVA, în cazul lor tot factură fără TVA ar trebui să emit, corect?

2) Ce schimbări ar aduce trecerea de la neplătitor la plătitor de TVA, în afara faptului că ar trebui să facturez cu TVA în România?

Ref. 1), din câte am înțeles, facturile se emit fără TVA, indiferent dacă clientul extern este sau nu plătitor de TVA.
Din păcate nu am reușit să găsesc și sursa exactă, temeiul legal (ex. art. din Codul Fiscal actual sau alte legi relevante).

Un articol din 2015 (care nu explică totuși cum se procedează dacă clientul e persoană juridică non-UE): [ link extern ]

Un articol mai vechi, ce confirmă cele spuse de mine, dar nu menționează temeiul legal: [ link extern ]

Nu știu dacă e relevant, având în vedere că sunt țări diferite, dar în UK nu se facturează cu TVA dacă clientul nu este din UE.


Vă mulțumesc anticipat pentru lămuriri. :)

Alte discuții în legătură

Tva - serviciu non ue - pfa Bașar Andrei Bașar Andrei Buna ziua Vin către voi pentru ajutor deoarece am o nelămurire: 1.Am un pfa norma pe venit prestare servicii it către clienti din uk, întrebarea ar fi ... (vezi toată discuția)
Facturare DianaMG DianaMG Buna ziua, As vrea si eu cateva lamuriri legate de modul de facturare pentru un SRL neplatitor de TVA, detinator de CIF Special in VIES. Daca emit ... (vezi toată discuția)
Taxa tva servicii digitale ue si non-ue dvsft dvsft Pentru o firma platitoare de TVA din Romania care doreste sa vanda servicii digitale de traducere (text - sunet in diverse limbi) prin intermediul unui site ... (vezi toată discuția)