avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunuri nepartajate in urma divortului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunuri nepartajate in urma divortului

Am fost casatorit din anul 1989 pana in 2008, in urma divortului fosta sotie a ramas in locuinta comuna impreuna cu fiul, la momentul divortului avand 18 ani. Au trecut 8 ani si am incercat sa impartim pe cale amiabila atat locuinta cat si bunurile lucru care nu s-a intamplat.

Intrebare: Pot sa intru in locuinta chiar fara acordul fostei sotii?

Precizez ca toate documentele sunt pe numele meu (casatorit cu...), detin documentele si un rand de chei (yala existenta in anul 2008 inaintea divortului), din setul de 5 . Spun asta pentru ca exista posibilitatea sa se fi schimbat yala chiar daca eu nu am dat acordul.
Mentionez deasemenea ca locuinta era mobilata si utilata complet.
Cel mai recent răspuns: danutza2000 , utilizator 14:11, 27 Februarie 2016
Puteti sa intrati fara acordul proprietarului unde doriti.
Dar pe riscul Dvs. deoarece aceasta fapta constituie infractiune si se pedepseste conf. prev. Codului Penal cu inchisoarea.

Singura cale legala este sa va adresati instantei de judecata cu o actiune pentru "partajarea bunurilor comune după divorț".
Partajul este reglementat in Noul Codul civil (Legea 287/2009) in art. 669-686, iar sub aspectul etapelor si modalitatii concrete de realizare este reglementat in Codul de procedura civila.
Sunt deacord ca aceasta fapta se pedepseste conform legilor in vigoare, dar proprietar sunt si eu cu aceleasi drepturi.Nu a fost stipulat nici intr-un act ca fosta sotie sa locuieasca in acel apartament pana la partaj sau definitiv si in acest moment detinem asupra locuintei drepturi comune. Nu consider ca acest fapt ar putea fi incadrat drept violare de domiciliu.
Precizez ca apartamentul in acest moment figureaza la cartea funciara intabulat pe "numele meu xx fost casatorit cu xy"
Violarea de domiciliu nu prea are legătură cu proprietatea din acte, nu prea contează cine e proprietar, conteza persoana care folosește în fapt imobilul.
Ori cereți partajul, ori integrarea în locuinta.
Imi permit sa comentez si eu deoarece ma priveste si pe mine.Conf. utilizator gi-jane2 "Violarea de domiciliu nu prea are legătură cu proprietatea din acte, nu prea contează cine e proprietar, conteza persoana care folosește în fapt imobilul." ...........Sa inteleg de la dv ca deoarece eu folosesc apartamentul 12 luni din an,platindu-mi TOATE hangaralele,pe cand fosta sotie,care vine doar 2 luni pe an,NEPLATIND NICI UN LEU la nici o hangara - O POT ACUZA EU PE EA DE VIOLARE DE DOMICILIU( desi in acte suntem amandoi trecuti) ? Daca ASA este - stiti cumva si articolul din lege?
Multumesc.
Cand lucrurile nu se rezolva pe cale amiabila, ele trebuiesc rezolvate pe cale juridica, legal. Ca sa intrati fara acordul sotiei, inseamna sa nu fie nici amiabil, nici legal. Sa va expuneti pe dvs, la..ilegal.
Incepeti o actiune de partaj, daca doriti sa impartiti bunurile comune, inclusiv apartamentul. Iar pt. faptul ca sotia a locuit, folosit tot apartamentul , timp de 8 ani - e drept ca si intretinut, bunul respectiv, adica si cota dvs , jumatate din apartament, ii puteti cere ceva in plus.

Alte discuții în legătură

Schimbarea abuziva a yalei intr-un imobil bun comun cu fostul sot lacramioaravasuianu lacramioaravasuianu Am divortat de curand si nu am facut partaj . Avem 2 locuinte ,un apartament la bloc si o casa care ca valoare este de 5 ori mai mare. Locuinta din buletin la ... (vezi toată discuția)
Violare de domiciliu brumarik brumarik buna ziua !as dori si eu un raspus,daca ma poate ajuta cineva ...multumesc ! Sunt proprietar de apartament dupa divort(acum 3 ani)eu nu sunt in tara si am ... (vezi toată discuția)
Partaj-in urma divortului Mihaill Mihaill In urma divortului trebuia sa facem partajarea bunurilor pe cale amiabila.Datorita neintelegerilor nu am putut face aceasta.Nu am avut bani pt. a continua ... (vezi toată discuția)