In data de 03.02.2016 am intrat in concediu prenatal, urmand ca la sfarsitul lui Martie sa se nasca cel de-al doilea copil. Am mai multe nelamuriri cu privire la modul de calcul al indemnizatiei de crestere a copilului si la documentele necesare:
1. daca copilul se naste in luna Martie, in calculul mediei veniturilor realizate in ultimele 12 luni, se iau in calcul lunile Aprilie 2015 - Martie 2016 (luna nasterii copilului) sau Martie 2015 - Februarie 2016?
2. in perioada martie 2014 - iulie 2015 am fost in concediu de crestere a copilului, pana la 2 ani, 126 zile concediu pre si post natal, urmat de concediu crestere copil. De unde se ia adeverinta pentru veniturile realizate in acea perioada, pentru calculul noii indemnizatii?
3. cat timp este valabila adeverinta completata de angajator? Nu am revenit la acelasi angajator, am depus cerere de revenire si a doua zi cerere de demisie. Pentru cele 2 zile, plus pentru perioada de concediu neefectuat, mi s-a platit o suma de bani. Intre timp firma a intrat in faliment si as solicita cat mai repede adeverinta pentru acea suma, numai ca, pana voi depune actele la Asigurari Sociale mai dureaza cel putin 4 luni.
4. alocatia copilului si stimulentul de insertie se iau in calculul noii indemnizatii?
5. daca stimulentul de insertie a fost acordat pe o perioada mai lunga de 6 luni, se acorda si pe luna nasterii copilului? si cum, suma intreaga sau proportional?
Va multumesc pentru rabdarea de a citi un post asa lung si pentru raspunsuri!
1. Se iau in calcul lunile aprilie 2015 - martie 2016.
2. - Pentru perioada cat ati fost in concediu crestere copil (CCC) luati adeverinta tip (Anexa 2) de la AJPIS, cea care v-a platit indemnizatia.
- Pentru concediul de maternitate luati adeerinta de la angajatorul care v-a platii indemnziatia.
3. Adeverintele (Anexa 2) cu veniturile pentru calcularea indemnizatiei pentru CCC sunt valabile fara termen.
4. Alocatia de stat pentru copii si stimulentul de insertie nu se iau in calculul indemnizatiei pentru CCC deoarece nu sunt venituri profesionale (din prestarea unei activitati).
5. Stimulentul de insertie se acorda pana inclusiv in ziua in care copilul implineste 2 ani.