avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... cum pot beneficia de orice fel de ajutor de la stat...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

cum pot beneficia de orice fel de ajutor de la stat...

Buna ziua! Nu lucrez din aprilie 2015 si doresc sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia de cresterea copilului daca imi platesc contributia la stat aferenta lunilor pana in prezent. Daca da, care sunt birourile unde ar trebui sa ma prezint? Sau, este adevarat ca platindu-mi asigurarea medicala pe ultimii 2 ani fara intrerupere, pot beneficia de un ajutor de 500 lei? unde ar trebui sa ma adresez? multumesc
Cel mai recent răspuns: ralu_eu , utilizator 18:36, 13 Ianuarie 2016
1. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta sau de stimulentul de insertie (de 500 lei lunar) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna ansterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Plata contributiilor la pensie si sanatate, chiar si retroactiv, nu va ajuta la a beneficia de CCC sau stimulentul de insertie pentru ca aceasta nu este o conditie ceruta de lege.

3. - Ce statut ati avut din aprilie 2015 si pana in prezent?
- Care ar fi data nasterii copilului?

4. Indiferent de situatie veti beneficia de alocatia de stat pentru copii de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 84 lei lunar pana la 18 ani.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Ianuarie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
din aprilie 2015 am fost plecata din tara, dar cum nu am platit contributii nici acolo se poate spune ca am fost casnica. Data probabila a nasterii este sfarsit lunii martie -prima sapt din aprilie.
1. V-a spus anterior ca plata contributiilor nu este o conditie pentru a beneficia de CCC sau stimulentul de insertie ci numai obtinerea de venituri profesionale.

2. Daca in strainatate ati lucrat legal atunci perioada aceea este eligibila pentru a beneficia de CCC.

3. Daca veti naste in martie 2016 cele 12 luni eligibile sunt aprilie 2016 - martie 2016.
multumesc mult pt raspunsuri !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil? elenadoina1988 elenadoina1988 Buna ziua.O intrebare as avea si eu. Mi-am schimbat locul de munca recent. Anterior am lucrat 2 ani iar intre fostul loc de munca si actualul este o pauza de ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil, indemnizatie cristeaion cristeaion Fata mea are 25 de ani , este eleva la scoala postliceala , este gravida luna a 7 a . Dupa nastere poate primi indemnizatie pentru ingrijireacopilului pana la ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie bogdangabor bogdangabor Buna ziua ! M-am casatorit in luna august 2015. Sotia a intrerupt activitatea la locul de munca in luna iulie si a si terminat studiile postliceale in ... (vezi toată discuția)