Care este legea care reglementeaza restrictionarea accesului angajatilor la internet prin blocarea anumitor site-uri.
In cazul in care clientul cere restrictionarea anumitor site-uri, cine trebuie sa faca lista cu site-urile ce urmeaza a fii blocate? Clientul sau furnizorul de servicii?
Websiteurile pot fi blocate de administratorul de sistem prin DNS, filtre proxy si firewall. Nu e nevoie de nicio lege in acest sens, deoarece in atributiile administratorului de sistem intra protejarea echipamentului de atacuri informatice, spam si alte chestiuni care duc la scaderea productivitatii. Angajatii nu pot pretinde ca ar avea dreptul sa acceseze de pe echipamentele angajatorului ce website vrea muschii lor.
Client sau angajat? Ca daca e client de servicii internet e dreptul lui sa acceseze ce websiteuri vrea, cu exceptia celor blocate prin mandat judecatoresc si este considerat nevinovat pana la proba contrarie. Sigur, atunci cand furnizorului de acces ii sunt aduse la cunostinta abuzuri comise de pe conexiunile abonatilor, el poate lua masuri, dar cu delicatete, ca nu stie daca e clientul vinovat sau pur si simplu calculatorul sau a fost infectat si transformat in calculator zombie. Masurile pot include blocarea anumitor servicii pana cand clientul a luat masuri pentru remedierea problemelor semnalate (de ex. formatarea partitiilor si reinstalarea sistemului de operare). In privinta asta se aplica in primul rand dreptul civil, termenii de serviciu, conditiile contractuale si doar in cazuri exceptionale furnizorul poate semnala activitatea abonatului organelor de cercetare penala (atentie la legile de privacy, ca furnizorul nu are dreptul de a spiona fara temei ce fac abonatii, ci doar acela de a reactiona pentru a remedia abuzurile).
Daca e angajat, problema se pune altfel: administratorul de sistem are competenta de a lua masurile pe care le crede el de cuviinta pentru a preveni si impiedica abuzurile (inclusiv risipit timpul de munca cu postari pe Facebook si pe alte forumuri). In privinta asta angajatorul are dreptul prioritar de a hotari ce pot si ce nu pot face angajatii cu echipamentele de la serviciu. In privinta asta se aplica dreptul muncii si dreptul civil, adica dreptul angajatorului de a-si apara proprietatea fizica si intelectuala.
Eu sunt furnizor de servicii. Clientul este o PJ.
Clientul doreste sa restrictioneze anumite site-uri pt angajatii lui si imi cere mie sa fac lista de site-uri ce trebuie oprite.
Din cate stiam (si asa am lucrat pana acum cu toti clientii), clientul trebuie sa vina cu propunerea de site-uri pt blocare.
De aici si intrebarea mea legata de existenta unei legi.