avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Infiintare club sportiv sau asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Infiintare club sportiv sau asociatie

buna ziua ,

in contextul afirmatiei din ,, GHID INFORMATIV DE ÎNFIINŢARE A STRUCTURILOR SPORTIVE ,, conform careia ,,Cluburile sportive pot înfiinţa societăţi comerciale. Dividendele obţinute din activităţile acestor societăţi comerciale, dacă nu se reinvestesc în aceleaşi societăţi comerciale, se folosesc obligatoriu pentru realizarea scopului clubului.
Cluburile sportive pot desfăşura orice alte activităţi economice directe, dacă acestea au caracter accesoriu şi sunt în strânsă legătură cu scopul principal al persoanei juridice. ,,

stiind ca aceste cluburi sunt : ,, clubul este structura
sportiva, persoana juridica de drept privat, fără scop lucrativ, nonprofit ,,

cum se procedeaza ?

- se constituie clubul sportiv care ulterior va infiinta societate comerciala sau cum ?

Eu vreau infiintarea unui club sau a unei asociatii sportive care sa detina in patrimoniu un autocar care sa deserveasca proprii sportive in deplasari , dar sa vina si in sprijinul altor asociatii, cluburi , aducand venit clubului posesor de autocar .

Multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 00:23, 10 Aprilie 2016
Raspunsaul tine de logica (vezi chestia cu oul si gaina):
Clubul, ca entitate juridica de drept privat non-profit trebuie sa pre-existe pentru a putea infiinta, ulterior propriei sale infintari, o societate comerciala.

Totusi, nu este obligatoriu sa infiintati o SC.
Activitatea comerciala poate fi desfasurata chiar de catre Clubul non-profit.
In acest caz rezultatele activitatii economice (venitul anual) se varsa in Bugetul consolidat al Clubului si serveste exclusiv la realizarea scopului social al Clubului.
Activitatea economica se consemneaza si se evidentiaza in contabilitate separat de cea non-profit si totodata ea este subiect de declaratii, raportari si plata imozite/cotizatii/taxe ca orice SC
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Februarie 2016
legalmgm, utilizator
Discutabil insa daca in asemenea caz e permis sa faci activitate economica directa constand in efectuare de transport persoane contra cost sa de inchirere autocar, pentru ca legea cere ca activitatea economica sa fie in stransa legatura cu scopul asociatiei, care nu e sprijinirea mobilitatii persoanelor sau dezvoltarea transportului public de persoane, si exista riscul calificarii activitatii ca ilegale, cu toate consecintele de rigoare derivand din prevederile legale, inclusiv nulitatea absoluta a contractelor de inchiriere sau transport - ca va fi vorba de chestii repetitive, nu one-time... Nu era nicio problema daca se inchira de exemplu echipament sportiv excedentar sau momentan nefolosit, sau se predau contra cost cursuri sau se prestau alte servicii specific sportive, ca acelea sunt clar in stransa legatura cu scopul ONG-ului.... De aceea indicat ar fi ca asociatia sa isi infiinteze un SRL si sa ii inchirieze autocarul si aceasta sa il subinchirieze sau sa faca in nume propriu activitate de transport de persoane dupa ce isi obtine autorizatiile necesare... se poate si pune autocarul ca aport la patrimoniul SRL-ului dar sunt riscuri mai mari - ex. in caz de dificultate financiara a srl-ului risca sa fie executat silit...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Puncte de lucru fundatii sau asociatii cluburi sportive ct25exs ct25exs Fundatiile sau asociatiile cluburi sportive deschid puncte de lucru, ca si societatile comerciale? Fundatia la care ma refer in special are ca obiectiv, ca si ... (vezi toată discuția)
Punctul de lucru al unui ong MarianGo MarianGo Buna ziua, Doresc sa va intreb daca si in ce conditii o asociatie non profit poate infiinta un punct de lucru si, daca da, cum poate incheia contracte de ... (vezi toată discuția)
Asociatie aviatie sportiva Andr33agav Andr33agav Buna ziua, Se doreste infiintarea unei asociatii de aviatie. Care este forma cea mai buna si cea mai transparenta? Prin aceasta asociatie se doreste ... (vezi toată discuția)