avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Decizia CCR nr. 895 din 17.12.2015
Discuție deschisă în Executare silită

Decizia CCR nr. 895 din 17.12.2015

Potrivit deciziei CCR nr. 895 din 17.12.2015, art. 666 din L 134/2010 a fost declarat neconstitutional (.[ link extern ] ).
Este corect ca acele popriri, reprezentand executari silite in baza incheierilor efectuate la contractele de credit, sa fie sistate (suspendate ), urmand ca acestea sa fie solutionate de catre instantele de judecata?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Corina Dina , utilizator 11:12, 14 Februarie 2016
Spuneti-mi va rog , parerea dumneavoastra ; daca am inteles corect .

Exista in acest moment pe rolul instantei o cauza de contestatie la executare in care eu sunt contestator . Executarea a fost incuviintata de executorul judecatoresc ( evident , in perioada in care CPC permitea acest lucru). La urmatorul termen de judecata voi invoca decizia CCR si voi solicita instantei sa constate nulitatea executarii ? E atat de simplu?
CCR a precizat clar ca decizia se aplica in privinta contestatiilor la executare aflate pe rolul instantelor la data publicarii acesteia.
Va multumesc .
Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2016
Corina Dina, utilizator
Conform expunerii de motive din OUG 1 / 2016, efectele ordonantei se produc in sensul:
[...] întrucât decizia amintită cuprinde, în considerente, efectele pe care le va produce de la data publicării sale în Monitorul Oficial al României, în sensul că:
- decizia nu se va aplica în privinţa procedurilor de executare silită încuviinţate până la data publicării sale;
- decizia se va aplica în privinţa contestaţiilor la executare formulate împotriva încheierii de încuviinţare a executării silite date de executorul judecătoresc aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti la data publicării acesteia, precum şi în cele în care a fost invocată excepţia de neconstituţionalitate până la data sus-menţionată;
- din ziua publicării deciziei, competenţa executorilor judecătoreşti de a încuviinţa executarea silită încetează, [...]
Daca va incadrati la punctul doi, atunci modificarea legislativa ar trebui sa produca efecte si in cauza dvs.
Am citit expunerea de motive , am citit si decizia CCR.
Ma incadrez la punctul doi in sensul ca incuviintarea executarii silite a fost data de catre executorul judecatoresc. Am formulat in aprilie 2015 contestatia la executare , evident pentru alte motive , nu acesta , doar la vremea respectiva legea permitea executorului sa incuviinteze executarea.
Acum , inteleg ca pot cere anularea executarii si pentru acest motiv , contestatia fiind pe roul instantei la data publicarii deciziei CCR.
Asa inteleg si eu, insa dat fiind ca ordonanta este din 03.feb si azi este 14.feb, dat fiind ca ordonanta nu face distinctie cu privire la motivele pentru care s-a facut contestatie, ramane de vazut cum se va consolida practica judiciara in privinta acestor situatii de tranzitie, pentru cauzele deja aflate pe rol. Oricum, un lucru este cert, dvs. trebuie sa invocati decizia ccr.

Alte discuții în legătură

Exceptia de neconstitutionalitate teisoara teisoara Buna ziua, as dori va rog frumos un raspuns la aceasta intrebare: _in cazul executarilor silite incepute dupa 18.12.2015,pe calea contestatiei la executare ... (vezi toată discuția)
Modificarea articol 666 cod procedura civila declarat neconstitutional DenisRif DenisRif La data de 18.12.2015 Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional art. 666 CPC in sensul ca executorii judecatoresti nu pot pune in executare decat cu ... (vezi toată discuția)
Contestatie executare respinsa art. 666 maxxlro maxxlro Buna ziua tuturor , Ieri mi-a fost respinsa definitiv (tribunal) ca nefondata, o contestatie la executare cu privire la nelegalitatea incuviintarii de ... (vezi toată discuția)