avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Modificarea Articol 666 Cod Procedura Civila declarat ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Modificarea Articol 666 Cod Procedura Civila declarat Neconstitutional

La data de 18.12.2015 Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional art. 666 CPC in sensul ca executorii judecatoresti nu pot pune in executare decat cu incuviintarea instantei.
ASTFEL se pune intrebarea :
Daca aceasta Decizie nu a fost publicata in M.Of al Romaniei , inca , iar o executare silita s-a pornit dupa declararea neconstitutionalitati si facuta fara solicitarea incuviintarii instantei se poate anula in contestatie la executare ?
Spun asta deoarece consider ca este general obigatorie de aplicat si orice executare silita inceputa dupa aceasta constatare chiar daca nu a fost publicata in M.Of. sa fie adaptata acestor cerinte de constitutionalitate cum prevede cred art. 147 din Constitutia Romaniei.
Va multumesc !!! :)
Ultima modificare: Luni, 7 Martie 2016
DenisRif, utilizator
Cel mai recent răspuns: DenisRif , utilizator 18:50, 16 Mai 2016
Art.666 NCPC a fost deja modificat prin art.I pct.8 din OUG nr.1/2016.Conform expunerii de motive la OUG nr.1/2016"decizia(CCR) nu se va aplica in privinta procedurilor de executare silita incuviintate pana la data publicarii sale."Ca atare, in speta dvs,nu se aplica daca, procedurile de executare silita au fost incuviintate pana la publicarea deciziei CCR in M.Of. al Romaniei.
Asta in ciuda deciziei CC 458/2009 si a faptului ca si cf. CEDO, executarea unei sentinţe, a oricarei instante, trebuie considerata ca facand parte integranta din «proces» in sensul art. 6". (cauzele SC Ruxandra Trading impotriva Romaniei, 2007, Hornsby impotriva Greciei, 1997)... :(
Eu sunt in dezacord, consider ca toate executarile incepute prin incuviintari ale executorilor contravin art. 6 CEDO.
Este adevarat ca modificarea legala se aplica doar pentru viitor, asa cum corect spunea colega, dar restul executarilor incepute anterior modificarii sunt tot nelegale, intrucat nu respecta garantiile unui proces echitabil.
În astfel de cazuri, instanțele ar trebui să se autosesizeze și să ridice excepția de neconstituționalitate din oficiu pentru a nu risca o prejudiciere a statului Român printr-o eroare judiciară, în temeiul Art. 52 alin (3) din Constituția României.

Hotărârile judecătorești pronunțate în temeiul unor dispoziții constatate ca fiind neconstituționale le fac extrem de vulnerabile în fața CEDO, chiar dacă prevederile respective sunt încă în vigoare.
Ultima modificare: Luni, 7 Martie 2016
cismasu, utilizator
Nu este posibil in multew cazuri, vazand ca foarte multe dosare de executare nu au ajuns in instanta, au inceput si s-au terminat la executor, tocmai asta e problema.
Apoi, instantele nu pronuntau nici in dosarele de executare in care exista o contestatie la executare, nu pronuntau hotararea in baza vreunei dispozitii legale constatate ca fiind neconstitutionale.
Eu spun ca din argumentarea deciziei din 2009 rezulta in mod clar ca 666 era neconstitutional si contravenea art. 6 CEDO.
danpopescu2011 a scris:

Art.666 NCPC a fost deja modificat prin art.I pct.8 din OUG nr.1/2016.Conform expunerii de motive la OUG nr.1/2016"decizia(CCR) nu se va aplica in privinta procedurilor de executare silita incuviintate pana la data publicarii sale."Ca atare, in speta dvs,nu se aplica daca, procedurile de executare silita au fost incuviintate pana la publicarea deciziei CCR in M.Of. al Romaniei.


Buna ziua, domnule avocat !
Cu toata stima pe care o port profesiei de avocat, eu consider ca situatia comporta cel putin discutii, daca nu chiar o posibila alta solutie juridica in situatia in care contestatia la executare despre care se vorbeste in cazul prezentat inca se mai afla pe rolul instantelor la data publicarii deciziei C.C.
Din expunerea detaliilor spetei prezentata de initiatorul topicului, se pare ca se incadreaza la cea de a doua situatie prezentata in expunerea de motive, respectiv in considerentele deciziei C.C., mai exact:
"-decizia se va aplica în privinţa contestaţiilor la executare formulate împotriva încheierii de încuviinţare a executării silite date de executorul judecătoresc aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti la data publicării acesteia, precum şi în cele în care a fost invocată excepţia de neconstituţionalitate până la data sus-menţionată;"

Puteti, va rog, sa detaliati situatia si din perspectiva paragrafului mai sus citat ?

Alte discuții în legătură

Contestatie executare respinsa art. 666 maxxlro maxxlro Buna ziua tuturor , Ieri mi-a fost respinsa definitiv (tribunal) ca nefondata, o contestatie la executare cu privire la nelegalitatea incuviintarii de ... (vezi toată discuția)
Decizia ccr nr. 895 din 17.12.2015 ecaliopi ecaliopi Potrivit deciziei CCR nr. 895 din 17.12.2015, art. 666 din L 134/2010 a fost declarat neconstitutional ... (vezi toată discuția)
Exceptia de neconstitutionalitate teisoara teisoara Buna ziua, as dori va rog frumos un raspuns la aceasta intrebare: _in cazul executarilor silite incepute dupa 18.12.2015,pe calea contestatiei la executare ... (vezi toată discuția)