Buna ziua tuturor ,
Ieri mi-a fost respinsa definitiv (tribunal) ca nefondata, o contestatie la executare cu privire la nelegalitatea incuviintarii de executare silita incheiate de executor (art. 666 declarat neconstitutional) . Este normala aceasta decizie ? Mai exista vreo cale de a o ataca ?
Incepand cu data intrarii in vigoare a O.U.G. nr, 1/2016 (4 februarie 2016) cererile de incuviintare a executarii silite se solutioneaza de catre instantele judecatoresti si cu procedura prevazute de Codul de procedura civila, republicat, astfel cum a fost modificata prin aceasta ordonanta de urgenta (art. 666). Sub acest aspect, intereseaza motivarea deciziei tribunalului in raport de datele concrete ale spetei.
Fiind vorba de o hotarare definitiva, mai sunt deschise doar caile extraordinare de atac, prevazute de Codul de procedura civila, insa sub conditia justificarii a unuia/unora dintre motivele prevazute expres de lege.
Multumesc pentru raspunsul dvs. .
Avand in vedere ca la data pronuntarii O.U.G. nr. 1/2016, contestatia mea era deja pe rolul instantei Judecatoriei si ca ordonanta precizeaza ca "decizia se va aplica în privința contestațiilor la executare formulate împotriva încheierii de încuviințare a executării silite date de executorul judecătoresc aflate pe rolul instanțelor judecătorești la data publicării acesteia, precum și în cele în care a fost invocată excepția de neconstituționalitate până la data sus-menționată" , cred ca motivarea va fi si in acest caz una data de dragul de a fi data ..... Spre exemplificare motivarea Judecatoriei a fost : ATENTIE !!! :
"(....), instanta considera ca incheierea prin care executorul judecatoresc a incuviintat executarea silita a fost contestata de contestarul ....in mod formal (???) alaturi de celelalte acte intocmite in dosarul de executare , fara a fi invocate motive concrete de legalitate . "
Interpretarea eronata a dispozitiilor O.U.G. nr. 1/2016 poate fi considerata eroare materiala a instantei ? Ma gandesc la o contestatie in anulare .
Ce parere aveti ?
In masura in care contestatia la executare a fost formulata si impotriva incheierii de incuviintare a executarii silite date de executorul judecatoresc, iar, potrivit OUG nr. 1/2016, Decizia nr. 895/2015 pronuntata de Curtea Constitutionala se aplica in privinta contestatiilor la executare de acest fel, aflate pe rolul instantelor judecatoresti la data publicarii acesteia, rezulta clar un motiv de nelegalitate a incuviintarii executarii silite, considerentele instantei fiind eronate.
Cu toate acestea, sintagma „greşeală materială” din cadrul motivelor de contestatie in anulare nu se refera, potrivit jurisprudentei, la greşeala de judecată, ci vizează erori cu caracter formal, procedural sau situaţii în care se confundă ori se omit date materiale importante ale cauzei, nefiind permisă reexaminarea fondului.
Si in conditiile acestea , care are putea fi motivele unei contestatii in anulare (ma refer la interpretarea/neaplicarea unei legi (O.U.G.)) sau ale unei revizuiri ?
Plangerea la C.S.M. impotriva judecatorilor are vreo finalitate in ceea ce priveste aceasta speta ? Sau singura optiune ramane C.E.D.O. si in cazul unui castig revizuirea ?