avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS pe dobanda bancara 2015-2016
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS pe dobanda bancara 2015-2016

Buna, am 5000 de RON in banca intrun cont pe care primesc dobanda.

Nu am avut loc de munca de 3 ani si traiesc din economii. As dori sa stiu ce CASS trebe sa platesc pe aceasta dobanda. Nam asigurare de sanatate de 5 ani.

Trebe sa platesc CASS si pe venitul din 2015?

Iar pe anul 2016, inca nu am primit dobanda, cand trebe sa platesc CASS -ul? Dupa ce primesc dobanda sau sa ma duc la ANAF si sa ma inregistrez la CASS acuma?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 00:45, 14 Februarie 2016
Cass trebuia platit, conform aberatiei legislative de pana acum, raportat la nivelul salariului minim pe economie, aprox 50 lei/luna. Practic la 5000 lei in banca, cass de plata este enorm.
trandafir2 a scris:

Cass trebuia platit, conform aberatiei legislative de pana acum, raportat la nivelul salariului minim pe economie, aprox 50 lei/luna. Practic la 5000 lei in banca, cass de plata este enorm.

Aha, dar domnule , eu iau doar vreo 70-80 de lei de dobanda pe cont , anual.

Cat ar fi CASS-ul pe acest venit?

Stiu ca e o aberatie dar acuma nam ce face, ce sfaturi imi puteti da , cum sa procedez de acuma?
Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2016
iOnel78, utilizator
Lege nu specifica valoarea venitului obtinut, ci spune simplu - venit. Daca se obtine venit, venit este si o dobanda de 10 lei/an. Asta e legea santatii.
Sfat, nu stiu sfat, popa stie, dpmdv ori va luati munca ca sa obtineti venituri din salarii si sa nu mai platiti cass pe venituri din dobanzi, ori scoatei banii din banca si ii cheltuiti. Un ban folosit corespunzator, este un ban cheltuit. Cu toate astea, chiar si cei care nu obtin venituri de niciun fel, sunt supusi cass minim, anul asta cred ca este 58 lei/luna.
trandafir2 a scris:

Lege nu specifica valoarea venitului obtinut, ci spune simplu - venit. Daca se obtine venit, venit este si o dobanda de 10 lei/an. Asta e legea santatii.
Sfat, nu stiu sfat, popa stie, dpmdv ori va luati munca ca sa obtineti venituri din salarii si sa nu mai platiti cass pe venituri din dobanzi, ori scoatei banii din banca si ii cheltuiti. Un ban folosit corespunzator, este un ban cheltuit. Cu toate astea, chiar si cei care nu obtin venituri de niciun fel, sunt supusi cass minim, anul asta cred ca este 58 lei/luna.

Aha, multumesc mult. Oricum ma gandeam sa imi scot banii, cred ca de acum incolo ar fi o idee buna, doar sa nu platesc 50 lei pe un venit amarat de 80 de lei.

Dar sa stiu si eu, pe 2015 nu mai platesc CASS corect? Legea e doar din 2016 nui asa?

Oricum multimesc pt sfat, sa mai vad ce zic si altii.
Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2016
iOnel78, utilizator
Primul meu raspuns in acest topic se refera la situatii juridice nascute in 2015 si inainte, pana la intrarea in vigoare a noului cod fiscal 2016. Deci, daca va vine de plata din urma (cu penalizari), inclusiv 2015, sa nu va mirati. Aceasta problema s-a dezbatul mult pe forum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoana fara loc de munca tiss25 tiss25 Buna Ziua, Am 34 de ani si pana in data de 17 martie 2016, am fost angajat cu norma intreaga la o companie multinationala. Momentan nu am loc de munca si nici ... (vezi toată discuția)
Contributie la cass datorita unui venit din dobanda bancara aby75 aby75 Buna ziua, Nici eu si nici sotia nu realizam nici un fel de venit. Sotia este asigurata CASS (platind lunar contributia) iar eu sunt co-asigurat. In iulie ... (vezi toată discuția)
Cass lorelena1306 lorelena1306 Am rugamintea sa- mi spuneti daca ma pot informa despre situatia mea in legatura cu CASS si unde pot face asta? Sunt casatorita si sunt coasigurat, dar au ... (vezi toată discuția)