Buna ziua. Un mecanic de locomotiva are voie(dreptul) fara a incalca reguli specifice privind luarea in primire, verificarea, remizarea locomotivei ca in timpul regulamentar de lucru la manevra sa conduca 2- 3 locomotive. Si nu ma refer la o anumita ordine 1-2-3 ci 1-2-1-3-2-1-3-2-1...etc?
Prin instructiuni proprii ssm, care se pun la dispozitia lucratorilor pentru instruire si conformare (care pot include foi de manevra, cu reguli stricte privind primirea-predarea, verificarea, remizarea, etc. locomotivelor si ordinea de deservire a echipamentelor de lucru - locomotive), angajatorul stabileste modul de lucru al mecanicilor de locomotiva cu respectarea legislatiei in vigoare, astfel incat sa acopere cele 8 ore/ schimb pentru fiecare mecanic de locomotiva.
Angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Legea ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare,
-art.13 În vederea asigurării condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au următoarele obligaţii:
d) să stabilească pentru lucrători, prin fişa postului, atribuţiile şi răspunderile ce le revin în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, corespunzător funcţiilor exercitate;
e) să elaboreze instrucţiuni proprii, în spiritul prezentei legi, pentru completarea şi/ sau aplicarea reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă, ţinând seama de particularităţile activităţilor şi ale locurilor de muncă aflate în responsabilitatea lor.
Multumesc pentru raspuns dar pulsez: trei mecanici pot deservi cinci locomotive in aceiasi tura de servici? Pot dechide ei 15 foi pentru aceleasi locomotive?
Probabil ca angajatorul are serviciu de personal care se ocupa si de normarea muncii si a ajuns la concluzia ca este posibila situatia prezentata de dvs.
Pentru astfel de situatii nu am cunostinta de existenta unor norme aplicabile la nivel national, regelementarile putand fi facute doar asa cum am mentionat in mesajul meu anterior.