avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... ajutor - instructiuni ssm
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

ajutor - instructiuni ssm

Va rog mult daca ma poate ajuta cineva cu instructiuni proprii ssm pentru coafor-frizerie, sau unde pot gasi informatii pentru a le intocmi eu.

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:17, 28 Noiembrie 2012
[ link extern ]
- rubrica formulare (free)
www.protectiamuncsipsi.ro

o zi buna

Si un model cadru:

Instructiuni proprii de prevenire si protectie
pentru activitatile de ......................................
(model)

Elaborate in conformitate cu:
• prevederile art. 41 alin (2) din Constitutia din 21.11.1991, republicata;
• prevederile art. 13 lit. e, din Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006
• prevederile art. 15 alin. (1) pct. 3 din HG nr. 1425/2006

Prevederi generale
Continut
Art. 1 –Instructiunile proprii de prevenire si protectie pentru activitatile de .......... cuprind masuri de prevenire a accidentelor de munca si a bolilor profesionale.

Scop
Art. 2 –Scopul prezentelor norme este eliminarea sau diminuarea riscurilor de accidentare existente in cadrul acestor activitati, proprii celor patru componente ale sistemului de munca (executant, sarcina de munca, mijloace de munca, mediu de munca).

Domeniu de aplicare
Art. 3 –Prezentele instructiuni proprii se aplica tuturor lucratorilor .......................

Art. 4 –Prezentele instructiuni proprii se vor revizui periodic si vor fi modificate ori de cate ori este necesar, ca urmare a schimbarilor de natura legislativa sau tehnica.

Instruirea personalului
Art. 5 –Instruirea personalului care desfasoara activitati in cadrul societatii se va face conform instructiunilor proprii generale

Dotarea cu echipament individual de protectie
Art. 6 –Acordarea echipamentului individual de protectie se va face in conf. cu prev. HG nr. 1048 din 9.08.2006

Repartizarea sarcinii de munca
Art. 7 –La repartizarea sarcinii de munca, conducatorul locului de munca va indica procedeul corect de lucru (nepericulos) si masurile de securitate a muncii ce trebuie respectate. De asemenea, va verifica starea echipamentului individual de protectie si a echipamentului de lucru care va fi folosit de muncitori la lucrarea respectivea

Art. 8 –Deservirea aparatelor si a dispozitivelor se va face de catre personal specializat.

Masuri organizatorice

Art. 9 –Se interzice aplicarea unui proces tehnologic sau introducerea in lucru a unor utilaje pentru care nu exista carti tehnice sau instructiuni proprii de securitate a muncii.

Art. 10 –Pe caile de acces unde se circula cu mijloace auto sau alte mijloace, precum si in locurile periculoase se vor pune panouri cu semne de interzicere si avertizare

Art. 11 –Pe usile de intrare in incaperile in care sunt montate instalatii prin a caror manevrare sau atingere se pot produce accidente, se vor fixa tablite cu inscriptia “Intrarea interzisa persoanelor straine”.

Operatii si activitati desfasurate zilnic

Art. 12 –Personalul de administratie si salariatii cu atributii de control vor efectua zilnic:
• verificarea starii ferestrelor si a geamurilor
• verificarea starii mobilierului
• verificarea instalatiilor sanitare
• verificarea echipamentelor de munca (folosite ln procesul de munca)

Art. 13 –Curatenia si aranjarea salilor ..............................., a culoarelor si a anexelor, schimbarea prosoapelor si aprovizionarea zilnica cu materiale consumabile (sapun, hartie igienica, becuri, pahare, etc) se va efectua de catre personalul instruit in aces scop.

Art. 14 –Substantele folosite la curatarea si dezinfectarea echipamentelor, obiectelor sanitare se vor utiliza conform reglementarilor organelor sanitare si instructiunilor emise de furnizori.

Art. 15 –Este interzisa curatarea si dezinfectarea echipamentelor, obiectelor sanitare fara utilizarea echipamentului de protectie si de lucru din dotare (manusi de cauciuc, halate, etc).

Art. 16 –Este interzisa spalarea cu lichide inflamabile a covoarelor,carpetelor, parchetului precum si uscarea lor in interiorul spatiilor ce nu sun destinate acestui scop.

Art. 17 –Substantele inflamabile si combustibile se pastreaza in bidoane inchise indicate prin etichete asupra continutului acestora, respectand normele PSI.

Art. 18 –Este interzisa folosirea substantelor insecticide necunoscute.

Art. 19 –Este interzisa amplasarea ghivecelor cu flori pe pervazul ferestrelor, langa balustradele scarilor sau pe caile de evacuare.

Art. 20 –Este interzisa folosirea echipamentelor de munca (ex: aparatura) cu defectiuni de functionare a motorului sau cordonul de alimentare cu izolatia deteriorate.

Consultati si lucratorul SSM

Ultima modificare: Vineri, 11 Septembrie 2009
ContSters82109, utilizator
Multumesc din suflet:vishenka:
incearca pe [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 27 Noiembrie 2012
albina333, utilizator
Instructiunile proprii ssm se intocmesc in functie de riscurile identificate si evaluate la locul de munca/ postul de lucru. Daca veti copia niste instructiuni luate de pe internet, angajatorul va fi raspunzator in fata legii, daca la producerea unui eveniment se va identifica drept cauza - omisiuni in instructiunile proprii ssm.
Fiecare loc de munca/ post de lucru are particularitatile sale, legate de tipul de echipament de lucru utilizat, sarcina de munca a lucratorului, spatiul unde este situat locul de munca/ postul de lucru, etc.
Corect din punct de vedere legal este sa apelati la o firma autorizata care desfasoara activitati ssm, chiar daca initial costurile vi se vor parea prea mari.
Puteti intocmi dvs. instructiuni proprii ssm, dar avand in vedere riscurile identificate si evaluate, echipamentele de lucru utilizate, activitatile desfasurate de catre lucratori (legate de meserie - frizer, coafor, dar si de activitati conexe - aprovizionare, curatenie, intretinere echipamente de lucru, etc.), spatiul de lucru (climatizat, ventilat, etc.), substantele periculoase utilizate, cu risc de incendiu sau toxice (amoniac, fixativ, spirt, etc.), instalatiile electrice existente, etc.
"Modelul" de instructiuni furmizat de catre Cont Sters 821 sufera prin generalitati (doar unele aspecte pot fi avute in vedere, in cadrul unor instructiuni ssm, daca sunt tratate cu responsabilitate maxima de catre cel care intocmeste instructiunea), fara nicio legatura directa cu riscurile existente la locul de munca/ postul de lucru, cu trimitere la alte documente de profil ssm, etc. (exemplu: art.5, art.6, art. 17). Cand vorbesti de substante periculoase (inflamabile, toxice, etc.) acestea trebuiesc nominalizate si prezentate toate caracteristicile din fisa tehnica de securitate care le clasifica ca fiind periculoase. Cand vorbesti de echipament individual de protectie acesta trebuie nominalizat.
Adresele de internet va trimit la firme de profil care intocmesc instructiuni ssm si fac evaluari de risc, incercand astfel a se face reclama acestor firme. Nu vreau sa va dezamagesc, dar adrese gasiti pe internet multe, totul este sa va adresati acolo unde este legal.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2012
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ssm monik monik buna ziua, am o intrebare legata de SSM in contractul individual de munca. angajatorul are incheiat un contract cu un prestator extern de servicii SSM, insa in ... (vezi toată discuția)
Instructiuni de lucru si ssm OWARDO OWARDO 1-CUM poti face niste instructiuni de LUCRU daca nu ai carte tehnica a utilajului ? 2-POt instructiunile propii SSM - sa cuprinda ( sa fie integrate ... (vezi toată discuția)