avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1018 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

SSM

buna ziua, am o intrebare legata de SSM in contractul individual de munca. angajatorul are incheiat un contract cu un prestator extern de servicii SSM, insa in contractele individuale de munca la capitolul legat de SSM (echipament de protectie, de lucru, materiale igienico-sanitare etc.) nu scrie nimic, spatiul e lasat liber..este aceasta o problema pentru angajator? este vreo problema cu contractul de munca daca la acea sectiune nu scrie nimic?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 20:50, 22 Mai 2012
Nu este nicio problema.Oricum echipamentul de lucru, de protectie, uniformele de lucru trebuie acordat in functie de riscurile de la locul de munca.Prin CCM ,de regula, se negociaca si echipamentele pe meserii la care are dreptul fiecare salariat.
angajatorul nu are CCM (sunt doar 20 salariati)..deci banuiesc ca totul ar fi trebuit reglementat prin CIM sau ROI..multumesc!
EIP si mat. igienico-sanitare se acorda in baza unui Normativ, intocmit de lucratorul desemnat SSm sau serv. Extern, in urma evaluarii riscurilor de acc. si BP.
Acestea sunt semnate si de rep. lucratorilor si aprobat de angajator
Intrebati resp. SSM, despre EIP , in ce consta si la cat timp se acorda.
In CIM nu se mentioneaza despre EIP, dar in fisa postului cu siguranta.
Se poate intocmi o anexa a CIM legata de SSM, va redau modelul , poate va ajuta cu ceva. :

Anexă la Contractul individual de muncă nr. ...... din ..........
al angajatului .....................................................................

Clauze privind securitatea şi sănătatea în muncă

Am luat la cunoştinţă (cu ocazia instructajelor la angajare, suplimentare sau periodic) despre :
- drepturile ce le am conform legislaţiei în vigoare referitoare Legea 53/2003, Legea 319/2006 securităţii şi sănătăţi în muncă, HGR-1425/2006 normele de aplicare a Legii 319/2006, alte HGR cu aplicabilitate în domeniul SSM, specifice meseriei, instrucţiuni proprii de securitate în muncă, regulament intern, dispoziţii ale conducerii, ş.a.
- modul de organizare şi executare a serviciului de securitate şi sănătate în muncă (S.S.M.) în societate şi la locul de muncă;
- modul de efectuare a asigurării asistenţei medicale de sănătate în muncă;
- modul de instruire periodică în domeniul SSM;
- documentaţia cu caracter tehnic de informare specifică locului de muncă;
- necesarul de dotare cu echipament individual de protecţie (E.I.P.);
- acordarea materialelor igienico-sanitare şi alimentaţiei de protecţie;
- organizarea timpului de lucru, sarcinile de muncă, odihna, munca în schimburi;
- munca grupurilor sensibile la riscuri, tinerilor şi a femeilor, specificaţii pentru gravide şi minori;
- căile de circulaţie, semnalizările, dotările social-sanitare;
- igiena colectivă şi personală la locul de muncă;
- principiile ergonomice la locul de muncă;
- locurile de muncă cu pericol grav sau iminent, în condiţii de izolare, cu potenţial exploziv, toxic sau temporare;
- echipamentele de muncă specifice locului de muncă;
- instalaţiile şi echipamentele electrice;
- instalaţiile sub presiune, de ridicat sau transportat;
- condiţiile de lucru la înălţime;
- echipamentele pentru fluidele energetice;
- echipamente portabile şi unelte manuale;
- agenţii chimici, cancerigeni, mutageni, biologici specifici locului de muncă;
- condiţiile de microclimat, zgomot, vibraţii, ultrasunete, radiaţii sau presiune atmosferică crescută;
- regulile de transport în comun, cu autovehicule sau pe jos la şi de la serviciu;
- activităţile tehnologice pe care trebuie să le desfăşor la locul de muncă;
- modul de verificare anterioară şi pornire a echipamentelor tehnice, de utilizare, exploatare şi întreţinere precum şi verificarea şi asigurarea acestuia după decuplare;
- faptul că trebuie ca la prezentarea la serviciu să fiu apt de muncă, odihnit, sănătos, să nu fiu sub influienţa băuturilor alcoolice, droguri sau substanţe care nu îmi permit să desfăşor activităţile specifice locului de muncă;
- specificaţiile şi instrucţiunile care interzic la locul de muncă: consumul de alcool, droguri, substanţe halucinogene, puternic odorizante, consumul de alimente în alte spaţii decât cantina sau cele specificate la locul de muncă, glumele, jocurile, ameninţările, lovirile, bătăile, încăierările, săriturile peste gard sau împrejmuiri, pătrunderea sau ieşirea din societate prin alte căi decât poarta de acces, utilizarea de alte echipamente sau aparatură în afară de cele menţionate în sarcinile de muncă, fotografierea în societate, prezentarea, transmiterea sau divulgarea documentelor, informaţiilor, tehnologiilor sau oricare suport scris, tehnic sau electronic ale societăţii către terţi, folosirea periculoasă sau defectuoasă a mijloacelor societăţii,
- că trebuie anunţată orice defecţiune tehnică sau situaţii care pot constitui sau genera un pericol şefului locului de muncă, înlocuitorului legal sau directorului;
- că trebuie comunicat de urgenţă evenimentul soldat cu accident sau îmbolnăvirea profesională la constatare pentru luarea în evidenţă şi asigurarea măsurilor legale care se impun în aceste situaţii;
Nerespectarea legilor, hotărârilor, ordinelor, normelor, dispoziţiilor, deciziilor sau oricare acte care reglementează activitatea specifică locului de muncă constituie abatere, infracţiune sau contravenţie şi se pedepseşte conform legii, după constatare, cercetare şi stabilire a vinovăţiei.
Prezentele reglementări sunt evidenţiate în Regulamentul intern al societăţii şi fişa postului.

............................ ........................................................... data ( nume, prenume, semnătura )

In ROI sau ROF sunt mentionate probleme SSM generale, valabile tuturor lucratorilor din unitate.
georgettegan a scris:

Nu este nicio problema.Oricum echipamentul de lucru, de protectie, uniformele de lucru trebuie acordat in functie de riscurile de la locul de munca.Prin CCM ,de regula, se negociaca si echipamentele pe meserii la care are dreptul fiecare salariat.


Din 2006 a disparut din legislatia SSM notiunea de "echipament de lucru" care oricum nu poate fi acordat in functie de riscurile de la locul de munca pt ca atunci este echipament individual de protectie.
Daca prin CCM se reuseste obtinerea dotarii cu echipament de lucru in conditii avantajoase pt lucratori (gratuit sau platit partial) e foarte bine dar asta nu are nici o legatura cu activitatea de SSM.
Ultima modificare: Marți, 22 Mai 2012
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauze ssm în ccm dorintabirta dorintabirta Bună ziua, Vă rog să mă ajutați în clarificări privind clauzele SSM din Contractul colectiv de Muncă. Există careva specificații legale prin care ... (vezi toată discuția)
Este obligatia sipp sa asigure masti impotriva noului coronavirus? mvasilescu mvasilescu Intr-o unitate cu profil de servicii IT&Tc este obligatia Compartimentului de Securitate si Sanatate in Munca sa asigure dotarea lucratorilor cu masti, manusi ... (vezi toată discuția)
Acordare echipament de protectie dorintabirta dorintabirta Bună ziua, Legislația SSM stipulează undeva concret obligativitatea prin care angajatul trebuie să semneze personal Fișa de evidență a materialelor ... (vezi toată discuția)