Am avut o somatie de plata in care, pe langa debit am solicitat si penalitati. Nu aveam contract cu debitoarea,dar avem o clauza pe factura unde se preciza ca, in caz de neplata, debitoarea suporta penalitati de 0,15%/zi de intarziere si ca aceasta factura tine loc de contract. Inainte de primul termen, parata a achitat debitul integral, insa instanta mi-a acordat si penalitatile. Acum debitoarea a facut cerere in anulare pe motiv ca exista un recurs in interesul legii unde se precizeaza ca acea clauza de pe factura reprezinta doar vointa noastra si ei nu si-au asumat-o. Insa, din moment ce a achitat debitul, consider ca a recunoscut faptul ca noi ne-am indeplinit obligatiile si ei nu si, ca atare, suporta penalutati, acestea avand si o functie de sanctionare. Am vreo sansa sa li se respinga cererea?
Problema e ca nu s-au semnat facturile de catre administrator, ci de catre delagatul care venea dupa marfa,administratorul locuind in alt oras. Or sa invoce faptul ca delegatul nu avea cum sa-si insuseasca in numele societatii aceasta clauza.
Intr-adevar! Acesta este un punct de vedere demn de luat in seama de catre instanta! Balanta e legata la ochi! Si se poate inclina in oricare dintre parti!:D
Penalitatile sunt accesorii debitului principal.
Or din moment ce administratorul l-a delegat pa angajat in vederea ridicarii marfii si implicit a semnarii facturii, daca aceasta corespundea din punct de vedere continutului, intelegerii partilor, este cam tardiva aceasta actiune.
Daca ar fi avut ceva de comentat ar fi facut-o in momentul in care factura ajungea in posesia administratorului si ar fi sesizat acest aspect.
Din moment ce marfa a fost ridicata, delegatul unitatii a luat conostinta de cuprinsul facturii in acel moment, semnand-o fara obiectii iar ulterior administratorul nu a facut vreo contestatie privitor la continutul facturii, respectiv la suma de plata si la penalitati de intarziere , este cam fortat de afirmat ca nu si-au asumat factura decat partial, fara penalitati .
Factura ori se accepta in intregime, cum este completata, ori nu se accepta .
Somatie de plata
bissy_ralu
buna ziua. trebuie sa fac o somatie de plata pentru penalitati la facturi achitate peste data scadentei....problema este ca facturile nu sunt semnate, nu am ... (vezi toată discuția)