avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... penalitati
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

penalitati

Am avut o somatie de plata in care, pe langa debit am solicitat si penalitati. Nu aveam contract cu debitoarea,dar avem o clauza pe factura unde se preciza ca, in caz de neplata, debitoarea suporta penalitati de 0,15%/zi de intarziere si ca aceasta factura tine loc de contract. Inainte de primul termen, parata a achitat debitul integral, insa instanta mi-a acordat si penalitatile. Acum debitoarea a facut cerere in anulare pe motiv ca exista un recurs in interesul legii unde se precizeaza ca acea clauza de pe factura reprezinta doar vointa noastra si ei nu si-au asumat-o. Insa, din moment ce a achitat debitul, consider ca a recunoscut faptul ca noi ne-am indeplinit obligatiile si ei nu si, ca atare, suporta penalutati, acestea avand si o functie de sanctionare. Am vreo sansa sa li se respinga cererea?
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 12:52, 4 August 2009
Nu numai ca a recunoscut debitul dar prin semnarea facturii si-a insusit si eventualitatea platii acelor penalitati in caz de intarziere!
Problema e ca nu s-au semnat facturile de catre administrator, ci de catre delagatul care venea dupa marfa,administratorul locuind in alt oras. Or sa invoce faptul ca delegatul nu avea cum sa-si insuseasca in numele societatii aceasta clauza.
Intr-adevar! Acesta este un punct de vedere demn de luat in seama de catre instanta! Balanta e legata la ochi! Si se poate inclina in oricare dintre parti!:D
Ultima modificare: Luni, 3 August 2009
MIHAI GRIGORE, Avocat
Penalitatile sunt accesorii debitului principal.
Or din moment ce administratorul l-a delegat pa angajat in vederea ridicarii marfii si implicit a semnarii facturii, daca aceasta corespundea din punct de vedere continutului, intelegerii partilor, este cam tardiva aceasta actiune.
Daca ar fi avut ceva de comentat ar fi facut-o in momentul in care factura ajungea in posesia administratorului si ar fi sesizat acest aspect.
Din moment ce marfa a fost ridicata, delegatul unitatii a luat conostinta de cuprinsul facturii in acel moment, semnand-o fara obiectii iar ulterior administratorul nu a facut vreo contestatie privitor la continutul facturii, respectiv la suma de plata si la penalitati de intarziere , este cam fortat de afirmat ca nu si-au asumat factura decat partial, fara penalitati .
Factura ori se accepta in intregime, cum este completata, ori nu se accepta .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatie de plata, penalitati de intarziere mihnea popovici mihnea popovici Nu am facturat penalitatile, iar cu privire la notificare nu am facut-o pentru ca am inteles ca nu e obligatorie pentru somatia de plata. In factura fiscala ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata bissy_ralu bissy_ralu buna ziua. trebuie sa fac o somatie de plata pentru penalitati la facturi achitate peste data scadentei....problema este ca facturile nu sunt semnate, nu am ... (vezi toată discuția)
Regimul juridic al facturii fiscale oxxa oxxa Poate fi factura fiscala considerata contract ? Pot recupera in instanta, in baza facturii fiscale atat debitul mentionat in ea cat si penalitatile de ... (vezi toată discuția)