buna ziua. trebuie sa fac o somatie de plata pentru penalitati la facturi achitate peste data scadentei....problema este ca facturile nu sunt semnate, nu am nici o dovada ca marfa s+a ridicat ci doar ca facturile respective au fost achitate...
-..am vreo sansa? ce ar trebui sa atasez cererii ca sa o fac admisibila?:((((
faptul ca facturile au fost achitate desi nu au fost semnate este o dovada ca s-a ridicat marfa.dar daca penalitatile nu au fost consemnate intr-un contract ....e greu de dovedit.
Exista o Hotarire a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in care Curtea retine :"mentiunile de pe factura sunt unilaterale daca nu sunt acceptate de catre reprezentantul legal." asa ca va fi cam greu de demonstrat ca penalitatile au fost acceptate daca factura este nesemnata. Va fi greu si pe calea dreptului civil darmite pe O.G. 5/2001 .
Am avut o situatie asemanatoare dar facturile emise de mine erau semnate si stampilate de administratorul societatii ,facind aceasta dovada prin certificat constatator de la Registrul Comertului am avut cistig de cauza.
Nu ai alte alte acte doveditoare ale ridicarii marfii, ca de ex. aviz de insotire a marfii? Totusi penalitati in baza mentiunii de pe factura nu se acorda.
Poti solicita dobanda legala, dar sa mergi pe dreptul comun si nu pe ordonanta de plata, cu notificarea anterioara a debitorului conform art. 720 indice 1 Cod procedura civila.