avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... FACTURA FISCALA POATE TINE LOC DE CONTRACT ?????
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

FACTURA FISCALA POATE TINE LOC DE CONTRACT ?????

Buna ziua
Am urmatoarea speta
Am un debitor cu care nu s-a incheiat un contract. El acum nu mai vrea sa ne achite niste facturi pe motiv ca nu avem contract incheiat.

Factura fiscala poate tine loc de contract atata timp cat pe factura este mentionat ca prezenta factura este un contract ferm?

Puteti sa-mi comunicati daca se poate si in ce temei legal se poate?

Cu multumiri anticipate!

Alina
Cel mai recent răspuns: Ioan Seria , Avocat 15:04, 20 Iunie 2010
Factura fiscala prin ea insasi nu poate tine loc de contract, un contract presupune existenta acordului partilor.

Pe de alta parte daca acea factura a fost acceptata la plata de catre debitor atunci este clar ca a existat un acord de vointaal partilor (contract) chiar daca nu s-a materializat intr-un contract in forma scrisa. (art 46 Codul Comercial0

v-ar fi util daca ati fi avut o comanda semnata de debitor, pentru ca daca exista o comanda ( care sa includa produsul/serviciul solicitat, cantitatea, pretul) atunci iarasi se poate vorbi de contract, chiar daca nu exista un inscris denumit contract.
Ultima modificare: Luni, 14 Iunie 2010
aianaa, utilizator
factura nu tine loc de contract.. e gresit sa zici asa.. factura e o dovada a existentei contractului ce nu a mai imbracat forma scrisa.. daca a luat marfa sau a beneficiat de anumite servicii prestate de firma la care sunteti angajata consilier juridic, iar creantele din facturile emise de firma dvsau fost acceptate prin semnatura si stampila de debitoare, atunci e ok.. va puteti indrepta impotriva lor cu actiune pe drept comun dupa ce il notificati si indepliniti procedura prealabila prevazuta de art. 720 indice 1 C. Pr. Civila.. daca mai ai nevoie de sfaturi, ma poti contacta prin mesaje private.. cu stima, Petre
Factura in sine nu tine loc de contract.
Ea poate, eventual, constitui un "inceput de dovada scrisa".
In cazul in speta, doar comanda scrisa, factura semnata spre acceptare si avizul de expediere a marfii (serviciului) semnat pentru receptia marfii poate tine loc de contract.
~ Conținut șters la cerere ~
Nu fiti chiar asa de "birocrat" !
In alte parti ale lumii (comerciale), unde afacerile se incheie cu o strangere de mana, cum s-or fi descurcand ?

Alte discuții în legătură

Factura-contract eugenilean eugenilean Buna ziua. Ma poate lamuri cineva daca se poate emite factura fara a avea incheiat un contract comercial? Eventual si legislatia in domeniu? Multumesc ... (vezi toată discuția)
Factura comerciala ce putere juridica are? Elyg Elyg Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea problema: am emis un nr de facturi catre o societate, mentionand pe fiecare factura penalizari in caz de intarziere a ... (vezi toată discuția)
Semnatura -factura melcsy melcsy exista un contract de antrepriza semnat de 2 beneficiari, care defapt sunt sot si sotie. factura insa este semnata numai de catre una dintre ei....exista ... (vezi toată discuția)