avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 721 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Factura comerciala ce putere juridica are?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Factura comerciala ce putere juridica are?

Buna ziua!

Ma confrunt cu urmatoarea problema: am emis un nr de facturi catre o societate, mentionand pe fiecare factura penalizari in caz de intarziere a platii dupa termenul de scadenta. Firma care trebuia sa plateasca valoarea inscrisa pe facturi nu a platit si au trecut circa 3 luni de la scadenta. Desi am notificat-o sa plateasca datoria, aceasta mi-a raspuns ca nu am ce sa ii fac pt ca nu exista un contract semnat cu ea. Asadar, cum imi pot recupera datoria si cum pot sa ii percep penalitatiile? Multumesc.

P.S. E prima oara cand ma confrunt cu asa ceva.
Firma functioneaza de circa un an.
Cel mai recent răspuns: ContSters51580 , utilizator 19:07, 12 Mai 2008
in baza a ce a emis societatea Dvs aceole facturi?
Aveti o comanda de la debitor? Facturile respective sunt semnate de primire sau au fost depuse la registratura ori prin posta? Este vorba despre servicii sau bunuri?
Nu este relevant de cand functioneaza firma.
Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2008
Florentina Ragalie, Consilier juridic
Daca facturile sunt acceptate ati putea recupera probabil debitul, insa penalitatile, ma indoiesc. Cele inscrise pe factura cu privire la penalitati de intarziere nu exprima acordul de vointa al partilor cu privire la clauza penala penala (daca acesta factura nu a fost emisa in baza unui contract ce contine clauza penala).
Nu ai baza legala ptr. penalitatile facturate. Asa ca, niciodata nu vei primi banii.:P
Daca in acest caz existenta unui contract nu este conditionata de forma scrisa (iar acest lucru s-ar putea afla daca s-ar indica obiectul), atunci, in opinia mea, factura insasi reprezinta un contract, cu conditia ca aceasta sa fie acceptata de catre cealalta parte. Din enuntul descris nu reies mai multe aspecte:obiectul prestatiei, daca facturile sunt aceeptate de catre cealalta parte, continutul exact al raspunsului primit de dumneavoastra etc, elemente pe care le consider esentiale in a formula un raspuns pertinent. Oricum, imi sustin ideea ca simpla factura, daca este acceptata, poate avea valoarea unui contract.

Alte discuții în legătură

Dovada contractului comercial, conform oug 119/2007 anjinsan anjinsan Apariţia OUG 119/2007 privind combatarea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contracte comerciale şi menţinerea ei în vigoare ... (vezi toată discuția)
Testament dalin dalin Buna ziua As dori sa stiu ce valabilitate are un testament olograf? In speta tatal meu ar dori ca bunurile lui sa-i ramana fiicei mele , care este minora . ... (vezi toată discuția)
Antecontractul este obligatoriu la notariat? sudussrl sudussrl antecontractul de vanzare-cumparare a unei case este obligatoriu de incheiat la notariat? (vezi toată discuția)