avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 152 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Factura comerciala ce putere juridica are?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Factura comerciala ce putere juridica are?

Buna ziua!

Ma confrunt cu urmatoarea problema: am emis un nr de facturi catre o societate, mentionand pe fiecare factura penalizari in caz de intarziere a platii dupa termenul de scadenta. Firma care trebuia sa plateasca valoarea inscrisa pe facturi nu a platit si au trecut circa 3 luni de la scadenta. Desi am notificat-o sa plateasca datoria, aceasta mi-a raspuns ca nu am ce sa ii fac pt ca nu exista un contract semnat cu ea. Asadar, cum imi pot recupera datoria si cum pot sa ii percep penalitatiile? Multumesc.

P.S. E prima oara cand ma confrunt cu asa ceva.
Firma functioneaza de circa un an.
Cel mai recent răspuns: ContSters51580 , utilizator 19:07, 12 Mai 2008
abcdeadi a scris:

Prin urmare, dispozitiile actului normativ aratat, impun contractului comercial forma scrisa (ad probationem).


Q.E.D
Buna ziua,

Am urmarit ceea ce s-a discutat pe forum si vin cu urmatoarele lamuriri:
* facturile au fost emise pe baza unor comenzi primite pe fax(cu confirmare raport primire) si acceptate de noi prin confirmare comanda client, pe care, la randul nostru am trimis-o catre firma ce lansase comanda;
*obiectul facturilor il constituie niste repere metalice confectionate de noi (primele 3 facturi- ce au fost platite dar cu intarziere) si prestari servicii- reparatii la niste piese ( ultimele 2 facturi neachitate)
* legatura cu firma debitoare a fost tinuta prin telefon, fax, email.
* marfa a fost ridicata de un reprezentat al firmei care si semna de primire factura, iar piesele pe care noi le-am reparat au fost duse de noi la sediul lor, facturile corespunzatoare fiind primite de departamentul contabil si semnate de primire. pe aceste ultime 2 facturi au fost inserate si penalitatiile in caz de depasire a scadentei.

Astfel intre cele 2 firme nu exista un contract scris ci reprezinta niste comenzi urmate de executare, facturile fiind acceptate de beneficiar.
~ Conținut șters la cerere ~
In cazul de fata nu exista un contract, raportul comercial dintre cele doua persoane concretizandu-se in emiterea periodica a unor facturi. Clauza penala fiind inserata pe facturi succesive, este acceptata de cumparator prin semnare, inregistrare in contabilitate si chiar necontestare a acestor facturi. Dupa parerea mea facturile respective, cu tot cu clauza penala aferenta, au valoare de contract.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovada contractului comercial, conform oug 119/2007 anjinsan anjinsan Apariţia OUG 119/2007 privind combatarea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contracte comerciale şi menţinerea ei în vigoare ... (vezi toată discuția)
Testament dalin dalin Buna ziua As dori sa stiu ce valabilitate are un testament olograf? In speta tatal meu ar dori ca bunurile lui sa-i ramana fiicei mele , care este minora . ... (vezi toată discuția)
Antecontractul este obligatoriu la notariat? sudussrl sudussrl antecontractul de vanzare-cumparare a unei case este obligatoriu de incheiat la notariat? (vezi toată discuția)