avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Factura comerciala ce putere juridica are?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Factura comerciala ce putere juridica are?

Buna ziua!

Ma confrunt cu urmatoarea problema: am emis un nr de facturi catre o societate, mentionand pe fiecare factura penalizari in caz de intarziere a platii dupa termenul de scadenta. Firma care trebuia sa plateasca valoarea inscrisa pe facturi nu a platit si au trecut circa 3 luni de la scadenta. Desi am notificat-o sa plateasca datoria, aceasta mi-a raspuns ca nu am ce sa ii fac pt ca nu exista un contract semnat cu ea. Asadar, cum imi pot recupera datoria si cum pot sa ii percep penalitatiile? Multumesc.

P.S. E prima oara cand ma confrunt cu asa ceva.
Firma functioneaza de circa un an.
Cel mai recent răspuns: ContSters51580 , utilizator 19:07, 12 Mai 2008
romascanu a scris:

Sunt o gramada de conditii/formalitati speciale de indeplinit pe care le si mentioneaza citatul. "Scrierea integrala, datarea si semnarea de mana testatorului" ce-or fi? Nu sunt astea tocmai conditiile/formalitatile speciale cerute de lege?

Nu ma intereseaza citatul de mai sus! Ai afirmat ca sunt in eroare cand sustin ca actul sub semnatura privata este act solemn. Iti mentii parerea? 90% dintre juristi confunda actul solemn cu cel autentic.
abcdeadi a scris:

Ai afirmat ca sunt in eroare cand sustin ca actul sub semnatura privata este act solemn. Iti mentii parerea? 90% dintre juristi confunda actul solemn cu cel autentic.


Daca vrei sa-mi spui ca orice act act sub semnatura privata este act solemn sustin in continuare ca gresesti.

Testamentul scris, datat si semnat de Gheorghe este act solemn, dar nu orice inscris semnat de Gheorghe sau intre Ion si Gheorghe este act solemn.
romascanu a scris:

Daca vrei sa-mi spui ca orice act act sub semnatura privata este act solemn sustin in continuare ca gresesti.
Testamentul scris, datat si semnat de Gheorghe este act solemn, dar nu orice inscris semnat de Gheorghe sau intre Ion si Gheorghe este act solemn.

Evident ca nu orce act sub semnatura privata este act solemn, insa toate actele care trebuie sa imbrace o forma prescrisa de lege sunt acte solemne. Deci, ajungem la ceea ce am afirmat initial: contractul comercial trebuie sa imbrace forma scrisa si ca atare este un contract solemn (de obicei este un contract sub semnatura privata).
Nici pomeneala. Pentru incheierea contractului comercial nu este necesar nici macar ca cele doua manifestari de vointa sa se exprime in aceeasi forma (comanda scrisa urmata de executare).
Incheierea contractului poate fi dedusa din existenta facturii si chitanta privind plata pretului (C.S.J. sec. com. dec. 336/1993 in Dreptul nr. 8/1994, p. 82).
Forma contractelor comerciale.
Enuntand ca scop, intarirea disciplinei contractuale, Legea nr. 469/9 iulie 2002 obliga comerciantii sau intreprinzatorii comerciali sa incheie contractele in forma scrisa si sa includa in cuprinsul contractelor clauze referitoare la:
- obligatiile ce revin partilor in derularea contractului;
- conditii de livrare si de calitate a bunurilor si/sau serviciilor;
- termenele si modalitatile de plata si de garantare a platii pretului;
- instrumentele de plata;
- clauzele de consolidare a pretului in conditiile inflatiei si a devalorizarii;
- riscul contractual;
- modul de solutionare a litigiilor ivite in legatura cu derularea si executarea contractului;
- penalitatile de intarziere pentru neexecutarea in termen a obligatiilor de catre debitor;
- daune moratorii sau compensatorii, in afara penalitatilor.
Prin urmare, dispozitiile actului normativ aratat, impun contractului comercial forma scrisa (ad probationem).

Alte discuții în legătură

Dovada contractului comercial, conform oug 119/2007 anjinsan anjinsan Apariţia OUG 119/2007 privind combatarea intarzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contracte comerciale şi menţinerea ei în vigoare ... (vezi toată discuția)
Testament dalin dalin Buna ziua As dori sa stiu ce valabilitate are un testament olograf? In speta tatal meu ar dori ca bunurile lui sa-i ramana fiicei mele , care este minora . ... (vezi toată discuția)
Antecontractul este obligatoriu la notariat? sudussrl sudussrl antecontractul de vanzare-cumparare a unei case este obligatoriu de incheiat la notariat? (vezi toată discuția)