Buna seara,
ma puteti ajuta cu o lamurire :
Care dintre parinti poate beneficia de ajutorul pentru nasterea unui copil?
Se acorda ambilor parinti? sau doar mamei?daca salariul mediu pe unitate la tata este mai mare decat salariul mediu pe unitate al mamei poate beneficia tatal de acest ajutor, in ce conditii?
Va multumesc!
Tocmai am trecut prin procesul acesta,am beneficiat eu ,ca tata, de ajutor pt nastere copil , de la sotie de la munca trebuindu-mi o adeverinta cum ca nu a beneficiat de ajutor.doar un singur parinte poate beneficia de ajutor
Acordarea ajutorului de nastere este posibila numai daca este prevazuta in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.
In lipsa unor astfel de prevederi , angajatorul nu este obligat sa acorde asa ceva.
De la 01.01.2011 nu mai exista CCMN , in baza caruia exista posibilitatea ca toti angajatorii sa acorde un ajutor de nastere.
dar daca mama are prevazut in cotractul colectiv de munca se acorda un salariu egal cu venitul brut al mamei la data respectiva, iar daca in contractul colectiv de munca al tatalui este prevazut un salariu mediu pe unitate care este mai mare decat al mamei poate beneficia tatal de ajutorul pentru naste?