avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Abuz in serviciu
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Abuz in serviciu

Buna ziua. Sunt presedintele unei comisii de cercetare a unei abateri disciplinare a unui coleg de serviciu si nu stiu daca fapta nu este una de natura penala si trebuie sa actionez mai mult decat a face o simpla constatare a faptei.
Sunt profesor iar colegul meu in cauza, in urma cu cativa ani, a indeplinit functia de director al scolii. In acea perioada si-a emis o decizie prin care a trecut la o transa superioara de salarizare declarand o vechime mai mare decat avea cu adevarat si incasand mai multi bani decat i s-ar fi cuvenit.
Ce lege a incalcat si cum trebuie sa procedez in afara raportului trimis consiliului de administratie din care, de asemenea, fac parte.
Cel mai recent răspuns: costy_vl_ , utilizator 11:55, 16 Februarie 2016
costy_vl_ a scris:
In acea perioada si-a emis o decizie prin care a trecut la o transa superioara de salarizare declarand o vechime mai mare decat avea cu adevarat si incasand mai multi bani decat i s-ar fi cuvenit.

Fapta tangenteaza infractiunile de fals, incadrarea o face organul de cercetare penala nu dvs., dvs. puteti fi organ de constatare daca exista suspiciunea rezonabila cu privire la savarsirea unei infractiuni (jurist nu exista in comisie?), situatie in care puteti intocmi un proces-verbal pe care il inaintati conducerii, cu propunerea de a fi inaintat catre organul de urmarire penala. Atat.
Multumesc frumos pentru raspuns. In comisie nu exista jurist. Nici scoala din care fac parte nu are jurist, probabil Inspectoratul scolar are, iar conducerea careia trebuie sa-i fac propunerea pentru inaintarea organului de urmarire penala este consiliul de administratie al carui membru sunt si eu. Sunt obligat sa anunt organul de urmarire penala, respectiv parchetul?
O alta particularitate a situatiei ar fi faptul ca cu buna stiinta, secretara scolii care are si rolul de evidenta a resurselor umane, operare in REVISAL, etc a facut operarea in cartea de munca respectiv REVISAL si a fost supervizata de catre contabila. Acestea doua din urma cunosteau situatia insa nu ne-au comunicat-o.
Ultima modificare: Marți, 16 Februarie 2016
costy_vl_, utilizator
Fapta penala /infractiune sunt chestiuni grave pentru o persoana, oricine ar fi, astfel incat nu ne putem da cu presupusul aici, pe un forum asupra unor amanunte din fondul problemei, decat cu titlu de "pareri si fapt divers". In sens procedural, va sugerez sa inaintati o adresa catre juristul unitatii, in care prezentati situatia (asa cum ati facut si pe forum) si cereti un punct de vedere, daca Comisia constituita se incadreaza in prevederile art.61 cpp si abia apoi sa faceti propunere sau sesizare catre conducere (acestia la randul lor, isi verifica competenta si dispun in continuare catre organul de UP).
Cat priveste contabilul si operatorul Revisal care "cu buna stiinta ...etc", nu intra in competenta dvs. sa apreciati vinovatia ca latura subiectiva a infractiunii (si dupa cum v-am mai spus nici macar asupra incadrarii juridice a faptei). Organul de UP, stabileste daca "cu buna stiinta sau ...nu", caci factorii volitiv si intelectiv ai vinovatiei, afecteaza in masura determinanta conditiile de constituire ale unei infractiuni. Dvs. doar constatati niste fapte si imprejurari, pe care le consemnati intr-un proces-verbal (in plus fata de raportul cu privire la cercetarea disciplinara efectuata, dar in legatura cu acesta), proces-verbal pe care il inaintati conducerii.

P.S. ca sa nu mai spun ca poate raspunde si cel care a numit prin decizie secretara sa opereze in Registrul electronic al salariatilor (daca nu era competenta sa o faca), sau daca aceasta a operat fara decizie de numire, la fel, poate fi o problema. Dupa cum vedeti chestiunile se pot complica acolo unde nici nu ne gandim acum.
Ultima modificare: Marți, 16 Februarie 2016
trandafir2, moderator
Multumesc pentru raspuns. Din punct de vedere al comisiei de cercetare lucrurile sunt clare. Am inteles ce am de facut. Mai in ceata sunt cu ce am de facut cand raportul va fi prezentat consiliului de administratie al carui membru sunt. Ce obligatii am mai departe ca membru al consiliului de administratie? Legea invatamantului are particularitatile ei si trebuie sa tin cont de ele. Multumesc inca odata pentru lamuriri.
Ultima modificare: Marți, 16 Februarie 2016
costy_vl_, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Traiasca invamantul romanesc andre10191 andre10191 Lucrez in invatamant si am urmatoarea problema: Acum 2 saptamani am formulat o sesizare catre directoarea scolii in care functionez ( in aceeasi zi am fost ... (vezi toată discuția)
Comisia de cercetare disciplinara ionigeo ionigeo Sunt cadru didactic auxiliar la un liceu. Dupa parerea directorului, care nu este si a mea, am incalcat disciplina muncii. Cine propune comisia de cerecetare ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara director aijin aijin Buna ziua. As dori sa stiu daca din comisia de cercetare diciplinara poate face parte o persoana din afara societatii? Precizez ca persoana cercetata este ... (vezi toată discuția)