avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... comisia de cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

comisia de cercetare disciplinara

Sunt cadru didactic auxiliar la un liceu. Dupa parerea directorului, care nu este si a mea, am incalcat disciplina muncii. Cine propune comisia de cerecetare disciplinara?
Cel mai recent răspuns: Boncu Constantin , Avocat 11:01, 17 Mai 2009
Buna ziua,
gasiti in continuare textele relevante din Statutul Cadrului Didactic care se refera la numirea Comisiei De Cercetare Disciplinara. Ar fi bine sa nu mergeti singur la cercetarea disciplinara. Succes !

Art. 119. (1) Sanctiunea disciplinara se aplica numai dupa efectuarea cercetarii faptei sesizate în scris, audierea celui în
cauza si verificarea sustinerilor facute de acesta, în aparare.
(2) Pentru cercetarea abaterilor savârsite de personalul didactic prevazut la art. 115 se constituie comisii formate din 3-5
membri, dintre care unul reprezinta organizatia sindicala din care face parte persoana aflata în discutie sau un
reprezentant al salariatilor, iar ceilalti sunt cadre didactice care au functia didactica cel putin egala cu a celui care a
savârsit abaterea. În comisiile de cercetare a abaterilor personalului didactic din învatamântul preuniversitar pot fi inclusi
si inspectori scolari.
(3) Comisiile de cercetare sunt numite de:
a) consiliul profesoral al unitatii respective, pentru învatamântul preuniversitar;
b) consiliul facultatii sau consiliul departamentului, pentru sanctiunile prevazute la art. 116 lit. a) si b);
c) senatul universitar, pentru sanctiunile prevazute la art. 116 lit. c)-f);
d) consiliul de administratie al inspectoratului scolar, pentru aparatul propriu si pentru conducerile unitatilor direct
subordonate;
e) ministrul învatamântului, pentru functiile prevazute la art. 25 lit. b) si pentru conducerile unitatilor direct subordonate.

av. Costi Boncu
Vreti sa spuneti ca din aceasta comisie de cercetare a abaterilor disciplinare nu poate sa faca parte secretara, contabila scolii?!
Va multumesc!
Din textul de lege citat mai sus, reiese clar ca din comisia de cercetare disciplinara nu pot face parte contabila sau secretara scolii decat daca reprezinta sindicatul.
Buna ziua,
as avea nevoie de un sfat in urmatoarea problema:
persoana care este convocata la cercetarea disciplinara, poate merge insotita de cineva la cercetare? Doar un avocat poate asista cadrul didactic la cercetare sau poate fi si o alta persoana care nu are calitatea de avocat.

Multumesc!
Extinzand la codul de procedura civila, poate fi si consilier juridic daca este ruda cu "victima" pana la gradul 4 inclusiv. Oricum, reprezentantul sindicatului din care face persoana sau reprezentantul salariatilor, are rolul de a supraveghea daca cercetarea disciplinara a salariatului respectiv se face cu respectarea prevederilor legale.

Alte discuții în legătură

Traiasca invamantul romanesc andre10191 andre10191 Lucrez in invatamant si am urmatoarea problema: Acum 2 saptamani am formulat o sesizare catre directoarea scolii in care functionez ( in aceeasi zi am fost ... (vezi toată discuția)
Ancheta disciplinara mihaela_h mihaela_h Buna seara Sunt profesor si am o problema. La sfarsitul acestui an scolar am fost tinta unei anchete desfasurata de inspectoratul scolar in urma unei ... (vezi toată discuția)
Ajutor! absente nemotivate Hrimiuc Hrimiuc :"> Am inregistrat in cartea de munca a unei salariate cateva absente nemotivate pentru ca nu s-a prezentat la locul de munca de baza, ci a lucrat ca ... (vezi toată discuția)