avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Legea C.A.S.
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Legea C.A.S.

Buna ziua!
Lucrez in spital ca asistent medical principal, si am o activitate independenta din 2006 octombrie (cu profil informatica). Dupa ce am primit somatia de la CAS si am cautat pe net, am aflat ca am obligatia sa platesc contributia CAS si dupa activitatea independenta. Totusi am urmatoarele intrebari:
- dupa care lege ma amendeaza cu 0.01%/zi pentru datoriile din anii precedenti?
- de ce sunt eu vinovat si amendat? Toate taxele si inpozitele am platit la timp, dar nu stiam despre contributia CAS din activitatea independenta - nu ma instiintat nimeni, nu am primit timp de 4 ani nici o instintare de la CAS. Daca stiam, plateam. Deci nu consider vina mea ca am datorie fata de CAS. Mentionez ca, de cand lucrez, nu am fost internat in spital, nu am avut concediu medical, nu am primit nici un medicament gratis, deci nu am folosit nici un leu din ce am platit la CAS de la locul de munca din spital.
- contrubutia CAS care trebuie sa platesc acum, pentru anii 2006-2009, cu tot cu penalizare, intra in categoria cheltuielilor deductibile? (la locul de munca de la spital vad ca contributia CAS se scade din salariul brut, si nu din salariul net).
Va multumesc pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 05:18, 15 August 2009
Dvs. vorbiti despre contributia de asigurari sociale de sanatate - CASS.
1. Procentul majorarilor de intarziere este prevazut in Codul de procedura fiscala (O.G. nr. 92/2003), mai exact in Legea nr. 210/2005 care l-a modificat.
2. Obligatia achitarii CASS este prevazuta in Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
De necunoasterea legilor nu se poate prevala nimeni.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Intradevar, nu trebuia sa va instiinteze cineva, dvs rtebui sa va interesati cand v-ati autorizat ca PFA ce obligatii aveti. Daca mergeati la Finante la birourile de consultanat, si intrebati, ei v-ar fi spus.

Exoista aceasta obligatie si nu aveti cum sa va eschivati de ea, pentru ca nu este prescrisa

Singura veste buna este ca aceasta contributie se deduce din venitul impozabil obtinut. (dar nu si penalizarile)
Va multumesc!
Din pacate nu am obtinut prea multe informatii despre obligatiile mele, din cauza unora care nu se pricep la munca lor. De exemplu si la finante prima data, cand am fost, am intrebat acolo:
- Spuneti va rog, trebuie sa vin in fiecare trimestru sa platesc impozit anticipant, ca asa am auzit...
- Sunteti platitor TVA? - intreaba ea.
- Nu.
- Atunci ajunge sa veniti aici odata pe an, si sa platiti impozitul...
Bucuria mea a tinut pana am primit prima avertizare... :)

Legea asta cu plata contributiei de asigurare sociala de sanatate (cine munceste legal plateste, cine nu munceste, sau lucreaza la negru, sau fura, nu plateste, dar in spital toti sunt egali in cele mai multe cazuri) consider o lege nereusita. Din cauza acestor legi este pentru toti din romania favorabil munca la negru, decat legal. Si betivului, care nu plateste un leu la stat, se face radiografie in cazul in care in stare de ebrietate cade, si daca ma gandesc, betivul, care nu plateste nici un leu contributie de sanatate, umbla mai mult la spitale, decat unul, care munceste si plateste... Legea asta este bun pentru cei care stau la bar de zi toata ziua. Restul? Sa plateasca contributiile si in locul lor, daca vor sa lucreze legal.
Eu, cu 3 copii, in chirie, incerc sa castig niste bani in plus, legal, pe langa locul de munca la spital. Si iata, imedeat primesc o gramada de avertizari si "executari silite" sa platesc imedeat in mai multe locuri... Nu ar fi mai bine, sa inchid activitatea independenta, si sa stau toata ziua sub soare, cu o bere in mana? Sa plateasca altii in locul meu la stat... =D>

Sunt de acord cu dumenavoastra, sisitemul de santate nu este nici pe departe perfect :)
nu sunteti singurul nemultumit, asta e clar...

Nu exista o lege despre perimare, adica daca in timp de 3 ani casa de asigurari nu a trimis nici o instintare, datoria se perimeaza?

Alte discuții în legătură

Venituri din chirii xm xm Care sunt darile la stat in cazul in care o persoana realizeaza doar venituri din chirii? (vezi toată discuția)
Somatii cas Lavinia Marian Lavinia Marian As dori daca sunteti de acord , sa discutam despre multimea de somatii emise de CAS, pe ultimii 5 ani, cu privire la plata contributiilor de catre cei care ... (vezi toată discuția)
Contributii asigurari de sanatate marbostgms marbostgms Tatal meu este pensionar. Din 2009 a avut inchiriata, cu contract legal inregistrat de Finantele publice, o garsoniera. Acum i-a venit sa plateasca din urma ... (vezi toată discuția)