avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Legea C.A.S.
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Legea C.A.S.

Buna ziua!
Lucrez in spital ca asistent medical principal, si am o activitate independenta din 2006 octombrie (cu profil informatica). Dupa ce am primit somatia de la CAS si am cautat pe net, am aflat ca am obligatia sa platesc contributia CAS si dupa activitatea independenta. Totusi am urmatoarele intrebari:
- dupa care lege ma amendeaza cu 0.01%/zi pentru datoriile din anii precedenti?
- de ce sunt eu vinovat si amendat? Toate taxele si inpozitele am platit la timp, dar nu stiam despre contributia CAS din activitatea independenta - nu ma instiintat nimeni, nu am primit timp de 4 ani nici o instintare de la CAS. Daca stiam, plateam. Deci nu consider vina mea ca am datorie fata de CAS. Mentionez ca, de cand lucrez, nu am fost internat in spital, nu am avut concediu medical, nu am primit nici un medicament gratis, deci nu am folosit nici un leu din ce am platit la CAS de la locul de munca din spital.
- contrubutia CAS care trebuie sa platesc acum, pentru anii 2006-2009, cu tot cu penalizare, intra in categoria cheltuielilor deductibile? (la locul de munca de la spital vad ca contributia CAS se scade din salariul brut, si nu din salariul net).
Va multumesc pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 05:18, 15 August 2009
Daca puteti sa ma luminati si pe mine intr-o problema : sunt bolnav de ciroza hepatica si am 2 scrisori medicale prin care se recomanda pensionare medicala.
Din data de 14.12.2008 nu am mai lucrat nicaieri cu contract de munca si nu am platit nici CAS.
Pentru a obtine pensia de invaliditate trebuie sa fac un contract individual cu o casa de asigurari de sanatate?
Legea nr. 19/2000 nu conditioneaza acordarea pensiei de invaliditate de plata contributiei pentru asigurari sociale de sanatate. Important este stagiul de cotizare necesar in raport de varsta la care s-a ivit invaliditatea.

In cazul dvs. sunt aplicabile prevederile art. 58 din Legea nr. 19/2000, conform carora daca invaliditatea s-a ivit ca urmare a neoplaziilor, puteti beneficia de pensie de invaliditate indiferent de stagiul de cotizare realizat.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venituri din chirii xm xm Care sunt darile la stat in cazul in care o persoana realizeaza doar venituri din chirii? (vezi toată discuția)
Somatii cas Lavinia Marian Lavinia Marian As dori daca sunteti de acord , sa discutam despre multimea de somatii emise de CAS, pe ultimii 5 ani, cu privire la plata contributiilor de catre cei care ... (vezi toată discuția)
Contributii asigurari de sanatate marbostgms marbostgms Tatal meu este pensionar. Din 2009 a avut inchiriata, cu contract legal inregistrat de Finantele publice, o garsoniera. Acum i-a venit sa plateasca din urma ... (vezi toată discuția)