avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1086 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Legea C.A.S.
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Legea C.A.S.

Buna ziua!
Lucrez in spital ca asistent medical principal, si am o activitate independenta din 2006 octombrie (cu profil informatica). Dupa ce am primit somatia de la CAS si am cautat pe net, am aflat ca am obligatia sa platesc contributia CAS si dupa activitatea independenta. Totusi am urmatoarele intrebari:
- dupa care lege ma amendeaza cu 0.01%/zi pentru datoriile din anii precedenti?
- de ce sunt eu vinovat si amendat? Toate taxele si inpozitele am platit la timp, dar nu stiam despre contributia CAS din activitatea independenta - nu ma instiintat nimeni, nu am primit timp de 4 ani nici o instintare de la CAS. Daca stiam, plateam. Deci nu consider vina mea ca am datorie fata de CAS. Mentionez ca, de cand lucrez, nu am fost internat in spital, nu am avut concediu medical, nu am primit nici un medicament gratis, deci nu am folosit nici un leu din ce am platit la CAS de la locul de munca din spital.
- contrubutia CAS care trebuie sa platesc acum, pentru anii 2006-2009, cu tot cu penalizare, intra in categoria cheltuielilor deductibile? (la locul de munca de la spital vad ca contributia CAS se scade din salariul brut, si nu din salariul net).
Va multumesc pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 05:18, 15 August 2009
Din cate stiu, aceste datorii se prescriu in termen de 5 ani !
Deci sunt inca in termen, din cate inteleg.
parerea mea este sa mai citesti odata legea sa o sa vezi ca esti exceptat de la plata. daca ai un contract de munca nu mai platesti 6,5 % si din alte venituri ...parerea meaB-) cititi postul meu din 6 iulie
Ultima modificare: Miercuri, 12 August 2009
mars_on_line, utilizator
mars_on_line a scris:

parerea mea este sa mai citesti odata legea sa o sa vezi ca esti exceptat de la plata. daca ai un contract de munca nu mai platesti 6,5 % si din alte venituri ...parerea meaB-) cititi postul meu din 6 iulie

Propozitia este adevarata doar in cazul contributiei la pensii ;)

In ce priveste contributia la sanatate, daca citim legea, vom gasi urmatoarele:

Art. 257. - (1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 6,5%, care se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
c) veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);
d) indemnizaţiilor de şomaj;
e) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a)-d), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
f) veniturilor realizate din pensii.
(3) În cazul persoanelor care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. a)-d) şi f), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri .@
Va multumesc pentru raspunsuri.
Daca ajung in spital, o sa primesc medicament, mancare dublu, si o sa ma opereze de 2 ori pentru ca platesc atata... :)
=D>
S-ar putea sa va faca si doza dubla de anestezic :))

Alte discuții în legătură

Venituri din chirii xm xm Care sunt darile la stat in cazul in care o persoana realizeaza doar venituri din chirii? (vezi toată discuția)
Somatii cas Lavinia Marian Lavinia Marian As dori daca sunteti de acord , sa discutam despre multimea de somatii emise de CAS, pe ultimii 5 ani, cu privire la plata contributiilor de catre cei care ... (vezi toată discuția)
Contributii asigurari de sanatate marbostgms marbostgms Tatal meu este pensionar. Din 2009 a avut inchiriata, cu contract legal inregistrat de Finantele publice, o garsoniera. Acum i-a venit sa plateasca din urma ... (vezi toată discuția)