avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil CIC 2
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil CIC 2

Buna ziua

in cazul in care voi intra in CIC nr 2 la mai putin de 12 luni de finalizarea CIC nr. 1, mai beneficiez de indemnizatia de crestere copil?

In cazul in care raspunsul este nu, spuneti-mi, va rog, daca este obligatoriu sa existe continuitate intre concediul de maternitate (pre + post natal) si CIC.
Mai exact, as putea face in felul urmator: sa iau tot concediul de maternitate dupa nastere (4 luni) si apoi sa continui cu toate zilele de concediu de odihna pe care o sa le am, ajungand astfel sa am 12 luni intre cele 2 CIC-uri. Asta ar insemna ca as incepe CIC cam la o luna dupa ce as termina concediul de maternitate. Este posibil sa fac asta?

Sper ca am fost coerenta si clara

Multumesc anticipat pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:15, 16 Februarie 2016
Ordinul MMFPS 1474/2011
situatie :
In situatia in care este nascut un copil inainte ca pentru copilul anterior sa se fi terminat concediul pentru cresterea copilului este obligatorie efectuarea concediului de lauzie de minimum 42 de zile?

solutie: Potrivit prevederilor art. 9 alin. 4 din OUG nr. 111/2010, durata de acordare a concediului se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept. Art. 8 din Normele metodologice aprobate prin Hotarârea Guvernului nr. 52/2011 reglementeaza faptul ca in cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii ori se produce o noua situatie dintre cele prevazute la art. 8 alin. 2 din OUG nr. 111/2010, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupa caz, a dreptului la stimulentul de insertie, acordat pentru copilul anterior, opteaza, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevazute la art. 2 alin. 1, respectiv art. 7 din OUG nr. 111/2010. Pentru continuitatea acordarii drepturilor, cererea trebuie sa fie depusa cu 60 de zile inaintea implinirii de catre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, sau in termen de maximum 30 de zile de la aceasta data. In cazul in care se depaseste acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii. Prin urmare, nu este obligatorie efectuarea concediului de maternitate, legea stabilind de drept prelungirea corespunzatoare a concediului pentru cresterea copilului.

Intrucat al doilea copil se va naste inainte de a se termina CCC1 , veti intra direct in CCC2 imediat ce se termina perioada CCC1.

Pe perioada de suprapunere, cuprinsa intre data nasterii celui de-al doilea copil si pana se termina CCC1, veti primi, in plus 600 lei/luna .

In acest caz, veti depune la Primarie o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil si veti solicita acordarea celor 600 lei/luna.



Nu, nu este cazul de interesectare intre cele 2 CIC-uri. Primul CIC se termina cel tarziu pe 15 iunie, dar eu ma gandesc sa ma intorc mult mai devreme de atat daca ma ajuta la calculul indemnizatiei pt CIC 2.

Nasterea va fi in jur de jumatatea lunii octombrie.

Deci pot proceda astfel:

- sa ma intorc din CIC-ul actual pe 15 martie

- intre 15 octombrie cand nasc si 15 februarie sa fiu in concediu de maternitate (sa cuplez cele 123 de zile de pre si post-natal pt dupa nastere)

- daca pe 15 februarie intru in CIC 2, o sa am 11 luni de activitate la serviciu si o luna de CIC. Cum se considera asta? Am dreptul la indemnizatie?

Daca raspunsul la intrebarea de mai sus este nu, atunci intre 15 februarie si 15 martie pot sa imi iau toate zilele de concediu de odihna si sa incep CIC pe 15 martie?
AlinaStefanuca a scris:

Nu, nu este cazul de interesectare intre cele 2 CIC-uri. Primul CIC se termina cel tarziu pe 15 iunie, dar eu ma gandesc sa ma intorc mult mai devreme de atat daca ma ajuta la calculul indemnizatiei pt CIC 2.

Nasterea va fi in jur de jumatatea lunii octombrie.

.....


Probabil ca nu am inteles bine din exprimarea dvs anterioara.. scuze

Aveti dreptul la indemnizatie daca aveti 11 luni de activitate si o luna de CCC, conform art.2 alin.1 si 5 din OUG 111/2010, inainte de data nasterii celui de-al doilea copil.

OUG 111/2010
art. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
.....

(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
....
g) au beneficiat de concediu şi indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului;
...
Ultima modificare: Marți, 16 Februarie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu si indemnizatie pentru cresterea celui de al doilea copil ralucaveronica ralucaveronica Buna ziua. Mă interesează sa stiu cum se procedează cu concediul de crestere a copilului pentru cel de-al doile copil. Am un baiat de un an si trei luni si ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! momentan sunt in cic, fetița împlinește 2 ani ... Ildi10 Ildi10 Bună ziua! Momentan sunt in CIC, fetița împlinește 2 ani in septembrie 2022. Sunt gravidă în 10 săptămâni, bebe urmând să se nască la sfârșitul ... (vezi toată discuția)
Insarcinata in timpul concediului de crestere copil pana la 2 ani ioana.manuela76 ioana.manuela76 buna ziua! am ramas insarcinata pe perioada somajului si am beneficiat de cele 90 de zile de concediu medical 2014- 2015, pana ce am intrat in concediu ... (vezi toată discuția)