avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract Colectiv de Munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract Colectiv de Munca

Buna ziua,
Dupa terminarea negocierilor intre conducerea institutiei publice sub coordonarea ministerului si sindicate, urmatorul pas este depunerea Contractului Colectiv de Munca la Inspectoratul Teritorial de Munca? ITM verifica legalitatea continutului articolelor sau este doar un 'depozitar'?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:21, 16 Februarie 2016
ITM verfica continutul contractelor colective de munca, nu este doar un simplu depozitar.
Multumesc pentru raspuns. Mi-ar fi foarte util daca as stii legea/statutul in baza careia functioneaza ITM.
In anul 2011 adminsitratia a intregistrat un CCM negociat cu sindicatele la ITM Bucuresti. In anul 2012 Curtea de Conturi a constatat ca anumite prevederi excedeau legea si a impus institutiei intrarea in legalitate. Mai concret un articol al contractului prevedea acordarea sporului de fidelitate la indeplinirea anumitor conditii. Institutia l-a acordat, dar Curtea de Conturi a impus institutiei sa nu mai acorde sporul. Ceea ce s-a si intamplat, desi institutia si Curtea de Conturi se judeca in continuare.
Si totusi ITM nu trebuia la momentul inregistrarii contractului sa solicite revizuirea articolelor ce exced legea, si abia apoi sa il declare in vigoare?
Prin depunerea si inregistrarea CCM la ITM se considera ca din ziua respectiva este in vigoare? Sau dupa un nr de zile ITM elibereaza un act prin care atesta valabilitatea?
Multumesc!
Vedeti Legea 108/1999 si HG nr. 767 / 1999 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspecţiei Muncii.

Contractele colective de muncă se aplică de la data înregistrării lor la autoritatea competentă sau de la o dată ulterioară, potrivit convenţiei părţilor.

Curtea de Conturi de multe ori interpreteaza gresit anumite dispozitii , mai ales in cadrul ccm-urilor incheiate la nivel de institutii publice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atributii itm TEREC ANDREI TEREC ANDREI ITM are atributii de verificare a legalitatii unui Contract Colectiv de Munca? Angajatorul depune un contract colectiv de munca negociat cu sindicatul, acesta ... (vezi toată discuția)
Refuz itm prelungire cu 12 luni a contractului colectiv de munca incheiat pe 24 de luni laraband laraband Buna seara, Avem in vigoare un Contract colectiv de munca la nivel de unitate care s-a incheiat in 2012, pe o perioada de 24 luni si care va expira curand. Am ... (vezi toată discuția)
Control itm loredana1973 loredana1973 Buna ziua.In mai 2008,in urma unui control ITM,firma unde lucrez,a fost obligata sa faca CCM,pentru ca avea 49 de angajati.Acest CCM nu s-a facut nici in ziua ... (vezi toată discuția)