avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Atributii ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Atributii ITM

ITM are atributii de verificare a legalitatii unui Contract Colectiv de Munca? Angajatorul depune un contract colectiv de munca negociat cu sindicatul, acesta este doar inregistrat de ITM (adica ITM are rol de depozitar doar) sau ITM verifica daca contractul contine clauze legale si are dreptul de a respinge contractul pana la remedierea articolelor considerate a nu fi in concordanta cu legea?
Un contract este negociat de angajator si sindicate, este semnat de catre juristul angajatorului, este depus la ITM, si se respecta de ambele parti. Dupa cativa ani Curtea de Conturi intocmeste un raport in care specifica ca anumite drepturi din contract exced legea. Cine poarta responsabilitatea?
Cel mai recent răspuns: TEREC ANDREI , utilizator 12:03, 17 Noiembrie 2015
Buna ziua,
ITM nu exercita un control de legalitate in adevaratul sens al cuvantului. Doar instanta de judecata poate dispune asupra legalitatii clauzelor din CCM.
ITM doar verifica respectarea conditiilor procedurale prev de lege pt inregistrarea CCM. Clauzele incheiate cu nerespectarea legii sunt nule. Nulitatea este constatata de instanta la cererea partii interesate (art 142 Lg 62/2011).
ITM doar va informa angajatorul cu privire la clauzele considerate nelegale.
Prin contractele/acordurile colective de munca incheiate in sectorul bugetar nu pot fi negociate sau incluse clauze referitoare la drepturi in bani si in natura, altele decat cele prevazute de legislatia in vigoare pentru categoria respectiva de personal.

Multumesc pentru raspunsuri, imi sunt foarte utile.
Problema noastra este ca avem un contract incheiat in 2011, pe 4 ani, pana in 2015, si a fost prelungit pe 12 luni, urmand sa expire in 2016.
Nici angajatorul, nici sindicatele nu au urmarit sa introduca clauze ce exced legea, drepturile din contractul actual s-au gasit si in perioada 2008-2010.
Cine se face vinovat ca in contract apar anumite drepturi ce acum se considera ca exced legea?
In urma unui control al Curtii de Conturi, acestia au constatat ca in 2011, la semnarea CCM, nu s-a tinut cont de prevederile legilor 330/2009, si 284/2010. In acest moment unele drepturi ne sunt suspendate.
Mai mult, Curtea de Conturi considera ca trebuia sa ne fie aplicata Legea 118/2010 (taierile de 25%). Acum fiecarui angajat i s-a calculat ce se presupune ca a luat ilegal si, poate, ni se vor retine banii. Adica legea 118/2010 a fost declarata ilegala, cei ce au actionat in instanta si-au primit banii inapoi, iar noua vor sa ne retina acum acei bani.
Totusi, in acest moment cand salariile bugetariilor cresc cu 10%, noi nu suntem luati in calcul.
Paradoxal, in acelasi timp, suntem considerati bugetari si ni se spune ca trebuia sa ne fie retinuti cei 25%, dar nu suntem luati in calcul la marirea de 10%!
Ca si angajat nu inteleg de ce se presupune ca eu ar trebui sa restitui anumite sume din moment ce angajatorul a considerat ca acei bani mi se cuvin si mi da lunar.
Banii, daca trebuie virati statului, consider ca trebuie restituiti de angajator, el conduce institutia conform unui statut, la o adica eu, ca angajat, nici nu pot refuza salariul sau o parte din acesta. Asa este?
Daca vi se retin acei bani, atunci actionati in instanta.
Asa o sa facem. Din pacate nu putem contabiliza stresul la care suntem expusi de ani de zile datorita acestei situatii. Multumes pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca TEREC ANDREI TEREC ANDREI Buna ziua, Dupa terminarea negocierilor intre conducerea institutiei publice sub coordonarea ministerului si sindicate, urmatorul pas este depunerea ... (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca virgilmarius73 virgilmarius73 Sunt angajat la o institutie publica cu autofinantare , avem contract colectiv de munca valabil pana la 1 ianuarie 2016 , in acest CCM erau ... (vezi toată discuția)
Returnari de bani cosmin910 cosmin910 buna ziua am pe cineva care lucreaza la o firma cu capital mixt, privat-buget de stat. se autofinanteaza in mare parte. au un contract colectiv de munca care ... (vezi toată discuția)