avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contractul colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contractul colectiv de munca

Sunt angajat la o institutie publica cu autofinantare , avem contract colectiv de munca valabil pana la 1 ianuarie 2016 , in acest CCM erau prevazute niste drepturi printre care si un spor de fidelitate , acesta fiind diferit in functie de vechimea fiecarui salariat . In urma controalelor efectuate de institutiile in drept s a constatat ca acest spor este ilegal iar institia angajatoare a contestat in instanta acest raport , se pare ca nu avut succes in acest demers pierzand procesul in prima instanta , dar neexistand inca o hotarare definitiva . Cu toate acestea institutia , a suspendat mai multe drepturi printre care si acel spor de fidelitate , toate acestea fiind prevazute in CCM .. Avem vreo sansa daca contestam in instanta acest demers al angajatorului ? Sa zicem ca am contesta la nivel individual , de grup sau la nivel sindical... va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:24, 6 August 2015
Banuiesc ca Curtea de Conturi a constatat acest lucru.

Nu stiu ce sanse veti avea in instanta, avand in vedere prevederile Legii nr.62/2011, si anume:
Art. 138
(1)Prin contractele/acordurile colective de munca incheiate in sectorul bugetar nu pot fi negociate sau incluse clauze referitoare la drepturi in bani si in natura, altele decat cele prevazute de legislatia in vigoare pentru categoria respectiva de personal.

(2)Prin exceptie de la prevederile art. 129 alin. (3) contractele colective de munca in sectorul bugetar se negociaza, in conditiile legii, dupa aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli ale ordonatorilor de credite, in limitele si in conditiile stabilite prin acestea.
(3)Drepturile salariale din sectorul bugetar se stabilesc prin lege in limite precise, care nu pot constitui obiect al negocierilor si nu pot fi modificate prin contracte colective de munca. in cazul in care drepturile salariale sunt stabilite de legi speciale intre limite minime si maxime, drepturile salariale concrete se determina prin negocieri colective, dar numai intre limitele legale.
(4)Clauzele cuprinse in contractele colective de munca incheiate cu incalcarea prevederilor alin. (1)-(3) sunt lovite de nulitate.
(5)Raspunderea pentru incheierea contractelor colective de munca cu nerespectarea prevederilor alin. (1)-(3) revine angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am dreptul la sporul de incordare psihica? MARA MALINA MARA MALINA Buna ziua, Sunt incadrata ca asistent principal la DSP, vreau sa stiu daca pot solicita spor de incordare psihica si daca da, in baza carei legi? Mi s-a spus ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv ocpi and_alx and_alx Buna ziua, reprezint un sindicat(suntem noi ca si organizatie) si necunoscand prea multe in domeniu va rog sa ma ajutati. In urma unui control al ITM, oficiul ... (vezi toată discuția)
Spor biblioteca bella_isa68 bella_isa68 Buna ziua Sunt bibliotecar (S II) la o scoala gimnaziala de 24 de ani. Intrebarea mea este daca am dreptul sa beneficiez de sporul de 15% din salariul de ... (vezi toată discuția)