avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am dreptul la sporul de incordare psihica?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am dreptul la sporul de incordare psihica?

Buna ziua,
Sunt incadrata ca asistent principal la DSP, vreau sa stiu daca pot solicita spor de incordare psihica si daca da, in baza carei legi? Mi s-a spus ca "noi avem sporul bagat in salariu"....Mentionez ca insp. sanitara de stat, din cadrul DSP-ului, primeste acest spor.
Daca am dreptul la acest spor, cum trebuie sa-mi sustin mai concret interesul...legal?
Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:15, 24 Martie 2014
Sporurile care se acorda la salariu sunt mentionate in contractul colectiv de munca (CCM) incheiat la nivel de firma si care se negociaza intre patronat/ angajator si sindicat/ reprezentantii lucratorilor..
Nominalizerea beneficiarilor de sporuri pe locuri de munca/ posturi de lucru se face in anexele la CCM.
In contractul individual de munca (CIM) se evidentiaza pe langa salariul negociat si sporurile (% sau suma fixa) care se acorda salariatului, conform prevederilor din CCM.
Verificati CCM si CIM, respectiv daca sunt neconcordante.
1. In sectorul bugetar, drepturile salariale sunt stabilite prin acte normative.
Art. 138 din Legea nr.62/2011
(1)Prin contractele/acordurile colective de muncă încheiate în sectorul bugetar nu pot fi negociate sau incluse clauze referitoare la drepturi în bani şi în natură, altele decât cele prevăzute de legislaţia în vigoare pentru categoria respectivă de personal.

(2)Prin excepţie de la prevederile art. 129 alin. (3) contractele colective de muncă în sectorul bugetar se negociază, în condiţiile legii, după aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale ordonatorilor de credite, în limitele şi în condiţiile stabilite prin acestea.
(3)Drepturile salariale din sectorul bugetar se stabilesc prin lege în limite precise, care nu pot constitui obiect al negocierilor şi nu pot fi modificate prin contracte colective de muncă. în cazul în care drepturile salariale sunt stabilite de legi speciale între limite minime şi maxime, drepturile salariale concrete se determină prin negocieri colective, dar numai între limitele legale.
(4)Clauzele cuprinse în contractele colective de muncă încheiate cu încălcarea prevederilor alin. (1)-(3) sunt lovite de nulitate.
..

2. Daca sporul este inclus in salariu, nu mai are cum sa se mai solicite acordarea acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor biblioteca bella_isa68 bella_isa68 Buna ziua Sunt bibliotecar (S II) la o scoala gimnaziala de 24 de ani. Intrebarea mea este daca am dreptul sa beneficiez de sporul de 15% din salariul de ... (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca virgilmarius73 virgilmarius73 Sunt angajat la o institutie publica cu autofinantare , avem contract colectiv de munca valabil pana la 1 ianuarie 2016 , in acest CCM erau ... (vezi toată discuția)
Personal contractual administratie publica locala otiliaoo otiliaoo Spuneti-mi se pot negocia unele sume pentru personalul contractual din administratia publica locala?Care este baza legala a salarizarii personalului ... (vezi toată discuția)