avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Returnari de bani
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Returnari de bani

buna ziua
am pe cineva care lucreaza la o firma cu capital mixt, privat-buget de stat. se autofinanteaza in mare parte.
au un contract colectiv de munca care prevede si prime si abonament medical pt el si inca un membru al familiei.
a venit curtea de conturi si a zis ca este ilegal ce au primit inafara de salariu si sa returneze primele si contravaloarea abonam medical.
este corect? au acest drept? chiar daca au un contract colect agreat si la itm?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:06, 15 Decembrie 2014
Art.138 din Legea 62/2011 prevede : (1) Prin contractele/acordurile colective de munca incheiate in sectorul bugetar nu pot fi negociate sau incluse clauze referitoare la drepturi in bani si in natura, altele decat cele prevazute de legislatia in vigoare pentru categoria respectiva de personal.
.....


Ceea ce este mentionat in ccm contrazice textul de lege,chiar daca ccm a fost inregistrat la ITM. In opinia mea, consider ca ITM-ul a considerat ca este legal ceea ce s-a mentionat in contract.
Buna ziua!
Am intels si nu.
deci nu este voie sa se scrie in ccm de nimic in afara salariuli?
primele sunt ilegale la stat?
"altele decat cele prevazute de legislatia in vigoare pentru categoria respectiva de personal" at pt cine si cand se dau prime?

Ce spuneti de acest text de lege ?
OUG 103/2013
.....
(2) In anul 2014, autoritatile si institutiile publice, indiferent de modul de finantare, nu vor acorda premii si prime de vacanta.
.....
Nu este vorba de anul 2014, ci ar fi inainte de 2013.
Dar soti care lucreaza tot la stat si a primit prima anii trecuti trebuie sa o returneze?
Nu inteleg diferenta dintre cea inscrisa in CCM si cea pe care o primeste asa "ocazional"?
Inca din 2011 , prevederea mai sus invocata pentru 2014, a fost aplicabila.

Legea nr.124/2014 privind unele masuri referitoare la veniturile de natura salariala ale personalului platit din fonduri publice publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 700, din 24 septembrie 2014 prevede :
Art. 2
(1) Se aproba exonerarea de la plata pentru sumele reprezentand venituri de natura salariala, pe care personalul prevazut la art. 1 trebuie sa le restituie drept consecinta a constatarii de catre Curtea de Conturi sau alte institutii cu atributii de control a unor prejudicii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul colectiv de munca virgilmarius73 virgilmarius73 Sunt angajat la o institutie publica cu autofinantare , avem contract colectiv de munca valabil pana la 1 ianuarie 2016 , in acest CCM erau ... (vezi toată discuția)
contractul colectiv de munca poate cuprinde prevederi care sunt peste cele mentionate in dispozitiile legale? cristina69 cristina69 Buna ziua, Intr-un contract colectiv de munca al societatii X apare stipulat faptul ca fiecare anagajat are dreptul la o prima de vacanta in cuantum de .... ... (vezi toată discuția)
Atributii itm TEREC ANDREI TEREC ANDREI ITM are atributii de verificare a legalitatii unui Contract Colectiv de Munca? Angajatorul depune un contract colectiv de munca negociat cu sindicatul, acesta ... (vezi toată discuția)