avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contractul colectiv de munca poate cuprinde ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contractul colectiv de munca poate cuprinde prevederi care sunt peste cele mentionate in dispozitiile legale?

Buna ziua,
Intr-un contract colectiv de munca al societatii X apare stipulat faptul ca fiecare anagajat are dreptul la o prima de vacanta in cuantum de .... lei . Mentionez faptul ca este vorba despre un ccm valabil in perioada 2012-2013.
INTREBARE: Pot fi aplicate prevederile acestui ccm avand in vedere faptul ca prima de vacanta nu are o justificare legala de plata, avand in vedere dispozitiile Legii 94/2014 pentru aprobarea OUG 8/2009, conform carora prima de vacanta se poate acorda numai sub forma de tichete de vacanta (si nu in bani) ? CCm-ul poate cuprinde prevevederi peste dispozitiile legale?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:34, 18 Decembrie 2015
Mentionez faptul ca societatea in speta datorita dificultatilor economice, nu a acordat primele de vacanta iar angajatii au actionat in instanta societatea in vederea obligarii acesteia la plata drepturilor prevazute in CCM. In acest sens am adresat intrebarea de mai sus...
Legea 94/2014 nu poate fi aplicata pentru perioada 2012 - 2013, conform art.15 alin.2 din Constitutia Romaniei.

La încheierea contractelor colective de muncă, prevederile legale referitoare la drepturile angajaţilor au un caracter minimal. (Legea nr.62/2011).
Prin urmare, partile pot negocia alte drepturi mai mari decat cele mentionate in lege. (valabil pentru sectorul privat).

De asemenea, prin contractele/acordurile colective de munca incheiate in sectorul bugetar nu pot fi negociate sau incluse clauze referitoare la drepturi in bani si in natura, altele decat cele prevazute de legislatia in vigoare pentru categoria respectiva de personal.
Multumesc pentru raspuns. Cu toate acestea, unele instante prin sentintele definitive pronuntate au dispus ca primele de vacanta pot fi acordate doar sub forma tichetelor de vacanta (ptr. perioada 2012-2013) chiar daca in ccm este prevazut altceva, motivand ca forta juridica a unui ccm nu poate fi superioara Legii 94/2014 si nu poate genera drepturi si obligatii peste lege....
In sectorul bugetar ( unde exista si personal contractual si functionari publici) se incheie Contract / Acord colective de munca sau separat CCM si AC? Multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 18 Decembrie 2015
ddianna, utilizator
@ ddiana

Se incheie Acord Colectiv de munca .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vouchere de vacan?ã bugetari remuspr remuspr Conform legii nr. 94 /2014 instituțiile publice , indiferent de modul de finanțare , pot acorda vouchere de vacanță , în limita sumelor ... (vezi toată discuția)
Ce are prioritate, aplicarea prevederilor ccm sau a legii nr. 94/2014? cristina69 cristina69 Buna ziua Va rog mult sa ma lamuriti cu privire la urmatoarele: Daca angajatorul este o societate comerciala la care statul este actionar majoritar si are ... (vezi toată discuția)
Se mai acorda un salariu mediu pe unitate pentru nasterea fiecarui copil? anny anny Buna ziua! Ma intereseaza si pe mine pt cine este valabil?Pt salariatii de la particulari sau doar pt bugetari?multumesc (vezi toată discuția)