avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Se mai acorda un salariu mediu pe unitate pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Se mai acorda un salariu mediu pe unitate pentru nasterea fiecarui copil?

Buna ziua! Ma intereseaza si pe mine pt cine este valabil?Pt salariatii de la particulari sau doar pt bugetari?multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:37, 18 Noiembrie 2011
Ajutorul pentru nastere este acordat daca este prevazut in contractul colectiv de munca aplicabil
anny a scris:

Buna ziua! Ma intereseaza si pe mine pt cine este valabil?Pt salariatii de la particulari sau doar pt bugetari?multumesc


In principiu, acesta este acordat mai mult in sectorul privat si numai daca este prevazut in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern ala acestuia ori in c.i.m.

Pentru sectorul bugetar, este cam greu de acordat, avand in vedere dispozitiile legale existente cu privire la drepturile salariale .
Art. 138 din Legea nr.62/2011 dispune:
(1) Prin contractele/acordurile colective de munca incheiate in sectorul bugetar nu pot fi negociate sau incluse clauze referitoare la drepturi in bani si in natura, altele decat cele prevazute de legislatia in vigoare pentru categoria respectiva de personal.
(2) Prin exceptie de la prevederile art. 129 alin. (3) contractele colective de munca in sectorul bugetar se negociaza, in conditiile legii, dupa aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli ale ordonatorilor de credite, in limitele si in conditiile stabilite prin acestea.
(3) Drepturile salariale din sectorul bugetar se stabilesc prin lege in limite precise, care nu pot constitui obiect al negocierilor si nu pot fi modificate prin contracte colective de munca. In cazul in care drepturile salariale sunt stabilite de legi speciale intre limite minime si maxime, drepturile salariale concrete se determina prin negocieri colective, dar numai intre limitele legale.
(4) Clauzele cuprinse in contractele colective de munca incheiate cu incalcarea prevederilor alin. (1)—(3) sunt lovite de nulitate.
(5) Raspunderea pentru incheierea contractelor colective de munca cu nerespectarea prevederilor alin. (1)—(3) revine angajatorului.
Multumesc pt raspunsuri. Contabila unui srl spune ca este valabil doar pt bugetari sau pt firmele care au sindicat. Firma are 3 angajati si nu exista contract colectiv de munca la nivelul societatii, doar contract individual. Contractul colectiv de munca nu este valabil pt toti angajatii tarii?
''Art.2. - (1) Contractul colectiv de munca unic la nivel national cuprinde drepturile si obligatiile angajatorilor*) si ale salariatilor cu privire la conditiile generale de munca, prevazute de legislatia in vigoare precum si cele convenite in procesul de negociere.
*) În sensul prezentului contract:

- termenul "angajator" desemneaza pe cel care angajeaza - persoana juridica sau fizica autorizata potrivit legii, care administreaza, utilizeaza capital, indiferent de natura acestuia, si care foloseste forta de munca salariata;
Art.3. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:

a) pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de munca la nivel national; ''


Chiar nu stie nimeni? Ma intereseaza cine se ocupa de asa ceva? Unde pot sa intreb acest lucru? Este dreptul tuturor salariatilor sau doar cine are noroc cu un patron bun primeste?
La ora actuala nu mai exista CCMUNN asa ca beneficiati de acest drept numai daca aveti asa ceva prevazut in CCM aplicabil unitatii dvs, in Regulamentul intern sau in CIM.

Alte discuții în legătură

Aplicarea unui contract colectiv de munca dorianhodisan dorianhodisan La nivel de unitate s-a incheiat un contract colectiv de munca la care sunt parti: unitatea angajatoare, sindicatul SANITAS si - conform contractului ... (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca virgilmarius73 virgilmarius73 Sunt angajat la o institutie publica cu autofinantare , avem contract colectiv de munca valabil pana la 1 ianuarie 2016 , in acest CCM erau ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la sporul de incordare psihica? MARA MALINA MARA MALINA Buna ziua, Sunt incadrata ca asistent principal la DSP, vreau sa stiu daca pot solicita spor de incordare psihica si daca da, in baza carei legi? Mi s-a spus ... (vezi toată discuția)