avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie apartament catre copii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie apartament catre copii

Buna ziua,
Aduc in discutie o situatie in care se afla mama mea si la care as dori sa cunosc parerile dvs.
Mama mea s-a casatorit cu tatal meu in 1974, din casatorie rezultand 2 copii. In anul 1989 tata paraseste domiciliul conjugal, un apartament cu chirie la stat. In anul 1992, apartamentul este cumparat de catre mama mea cu avans si rate la CEC de la stat, tatal renuntand la el printr-o declaratie notariala astfel ca pe CF apare inscrisa doar mama. In anul 1996 se pronunta divortul intentat de tatal meu in care nu se prevede nici un fel de partaj.
Intrebarea mea este: mama mea poate sa doneze apartamentul mie sau fratelui meu, sau sa-l vanda ?, Este nevoie de partaj?
Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:27, 19 Februarie 2016
dollar_007 a scris:

[...]In anul 1992, apartamentul este cumparat de catre mama mea cu avans si rate la CEC de la stat, [...]

Ce scrie in contract, casatorita sau necasatorita?


dollar_007 a scris:
[...]Este nevoie de partaj? [...]

Asa ar trebui.
In contract nu scrie ca este casatorita sau necasatorita...doar numele ei. Interesant... cum s-a inscris in CF numai pe numele mamei apartamentul, desi ei nu erau divortati legal ?
Cred ca notarul o va intreba daca este/a fost casatorita si cand s-a pronuntat divortul, inainte/dupa 1992.

p.s. ...caz in care va trebui sa spuna adevarul
Ultima modificare: Joi, 18 Februarie 2016
trandafir2, moderator
Daca in cartea funciara e singurul proprietar, se poate sa scape si fara partaj. Daca va respinge un notar, mai incercati si la altii.
Cine stie ce declaratie a dat tatal si poate pe baza ei, s-a intabulat ca bun propriu.
Ultima modificare: Joi, 18 Februarie 2016
gi-jane2, moderator
Notarul la care a fost a cerut sa vina si tatal meu pentru a face partajul. Acesta se poate razgandi acum si poate sa nu mai recunoasca ce a declarat atunci, avand in vedere ca el s-a recasatorit intre timp si poate cealalta sotie ar dori cota parte din apartamentul tatalui, ceea ce nu mi se pare corect si moral....dar asa sunt legile:(. Singurul act pe care-l are mama este plangerea facuta de tatal meu prin care a intentat divortul in care declara ca i-a lasat apartamentul si bunurile din el mamei mele. Nu stiu cat de relevanta este aceasta....

Alte discuții în legătură

Mostenire zsorox zsorox Tatal meu a murit in noiembrie 2014 iar mama mea a murit acum in ianuarie 2015 Eu sunt singurul lor copil, eu m-am nascut in 1983. Locuiam impreuna, toti ... (vezi toată discuția)
Probleme la vanzarea unui apartament mariuscostel mariuscostel O alta problema destul de grava....mama mea este despartita din anul 1992 de tatal meu.Cand s-au despartit fiecare si-a cumparat cate un apartament.mama a ... (vezi toată discuția)
Deschidere masa succesorala JosefK JosefK Va rog frumos, daca ati putea sa ma ghidati v-as purta vesnica recunostinta. Nu stiu cum/ce acte imi trebuie pentru deschidere masa succesorala si nici cum sa ... (vezi toată discuția)